LILLESAND: I dag fikk familien beskjed om at etterforskningen av dødsulykken som skjedde 14. mai i fjor, igangsettes igjen. Det har riksadvokaten bestemt, etter mye frem og tilbake (se faktaboks til høyre).

Sigurd Rugsland, sønn av den avdøde sogne— og feltpresten fra Birkenes, er lettet.

— For både barn, søsken, mamma og mange andre involverte har det vært forferdelig å oppleve en slik håndtering av saken. Saken kom liksom ikke videre etter den forlot Agder politidistrikt. Når man samtidig opplever at politiet i Vestfold og statsadvokaten i både Agder og Vestfold har håndtert det på en sånn måte, blir vi veldig oppgitte, sier Rugsland til fvn.no.

- Mangelfull sikkerhet

Det er hovedsakelig to ting som gjør at riksadvokaten nå har beordret omgjøring av henleggelsen, sier bistandsadvokat for de pårørende, Nadia Hall.

— Det ene er at han mener det bør være oppnevnt en sakkyndig som skal se på trafikkbildet. Og så var det uklart fra statsadvokaten hvorfor det ble henleggelse, han skrev bare at det var på grunn av bevisets stilling. Det var umulig å vite hvorfor, sier Hall.

Hun mener det var mangelfull sikkerhet der ulykken skjedde, og viser til at det ble levert 13 rapporter fra dumpersjåfører til arbeidsgiver om nestenulykker på stedet. Personbilen Knut Einar Rugsland satt i ble påkjørt av en dumper fullastet med tunnelstein på riksvei 420. Familien vil videre

Men for familien er det viktigste at saken nå blir grundig etterforsket.

— Det er viktig at man kommer til bunns i en så alvorlig sak. De ansvarlige må stilles til ansvar, men det er også viktig at politiet og påtalemyndigheten ser alvorligheten i saken, sier Sigurd Rugsland.

Han håper nå at etterforskningen videre kan gå fort.

— Vi får håpe det nå går raskere, så vi kan legge denne delen av saken bak oss og bearbeide sorgen og savnet videre, sier Rugsland.

TIL HVILESTEDET: Bisettelsen av avdøde skjedde i Birkenes kirke. Båren var pyntet med den omkomnes favorittblomster: røde roser og liljekonvaller. Arkivfoto: Vegard Damsgaard Foto: Vegard Damsgaard