KRISTIANSAND: — Heismontøren var på helt ordinært serviceoppdrag i blokka på Slettheia. Men i lufteluka fant han en plastpose som ikke skulle være der. Han mente det kunne være narkotika, og leverte det til politiet, opplyser etterforskningsleder ved narkotikaavsnittet i Kristiansand, Dag Tallaksen.

Nytt beslag Det narkotiske stoffet ble funnet i samme blokk som politiet bare noen uker i forveien beslagla åtte kilo hasj. Stoffet ble funnet i en leilighet til en far og en sønn, og i en bod. Faren innrømmet da befatning med totalt 12 kilo hasj, og ble løslatt etter avhør.

— For politiet var det naturlig å knytte funnet av stoffet i heisen til de samme beboerne. Far og sønn ble derfor innkalt til nytt avhør. I samtale med politiet innrømmet faren at han hadde vært i banken, tatt ut 44.000 kroner og kjøpt ytterligere én kilo hasj etter den forrige pågripelsen, forteller Tallaksen.

Etter den andre pågripelsen 9. juni i år, ble 45-åringen begjært varetektsfengslet med begrunnelse i faren for gjentakelse av straffbare forhold. Mannen har sittet i varetekt siden da, og vil trolig sitte fengslet inntil straffesaken kommer opp 5. oktober i år.

— Sønnen har ikke erkjent fullt ut befatningen med kjøpet av én kilo hasj, men politiet mener de to mer eller mindre har kjøpt stoffet sammen, sier Tallaksen.

Uro-aksjon Det første beslaget av hasj i leiligheten på Slettheia ble gjort i mai i å da politiet gjennomførte en uro-aksjon på adressen. Først ble det funnet 2,2 kilo hasj på forskjellig steder i leiligheten. Da mannen rømte ned i en tilhørende bod, ble ytterligere 5,7 kilo funnet i en bag.

I avhør la mannen alle kort på bordet, og innrømmet oppbevaring av totalt 12 kilo hasj i leiligheten. Av disse var omkring fire kilo solgt eller røykt opp.

Angret 45-åringen viste stor anger da han ble pågrepet i mai, men aktor i straffesaken som kommer opp i oktober, Stina Sveier Nielsen, antyder at angeren ikke kan ha stukket spesielt dypt.

— Det er straffeskjerpende at man i etterkant av det første beslaget går til innkjøp av mer narkotia. Da har ikke den første konfrontasjonen med politiet hatt avskrekkende effekt, sier Sveier Nielsen.

45-åringen har de siste 15 årene vært i jobb, og ikke vært straffet for narkotika-forbrytelser siden tidlig på 1990-tallet. Da var det også en større sak, hvor mannen ble dømt til tre års fengsel.

I tiltalebeslutningen til den kommende straffesaken i oktober er det listet opp flere narkotikaforhold. Mannen er tiltalt for oppbevaring av 13 kilo hasj og 750 valium-tabletter. I tillegg vil det bli nedlagt påstand om inndragning av 39.000 kroner.