KRISTIANSAND: — En kjempeskandale. Ingen andre pasientgrupper ville funnet seg i dette sviket, men igjen plasseres de psykisk syke sist i køen. Det er visst tillatt med hva som helst for dem, sier Lise Kristiansen og Odd Volden i henholdsvis Landsforeningen for pårørende i psykiatrien og Mental Helse. Begge sitter også i kontrollkommisjonen for psykiatri.

Som 50-tallet

Etter ti år med opptrappingsplan for psykiatrien i Norge, bor fremdeles mennesker på lukket avdeling 4.2 på Eg som de bodde da lokalene var nye på 50-tallet. Rommene er 13 kvadratmeter store med seng, en stol og en lenestol. Det finnes ikke skap og hyller, heller ikke tilgang til TV på rommet. Det elektriske anlegget tåler ikke elektriske apparater på rommene.

— Det er uverdig. Vi har mennesker som har bodd slik i både 10 og 12 år. Drømmen hadde vært nybygg med moderne hybler til alle. Vi burde hatt overgangsboliger med leiligheter for dem som snart skrives ut, sier Edgar Sundbø, som er assisterende avdelingsleder for psykiatrisk klinikk på Sørlandet sykehus.

Penger flyttet

Store penger finnes i systemet, men er gått til andre formål. De siste to årene har Sørlandet sykehus brukt 43 øremerkede psykiatrimillioner til å saldere underskuddene i resten av sykehuset. Også om lag 25 millioner overskudd på psykiatrisk avdeling er flyttet til andre formål. I sum er mellom 60 og 70 millioner som skulle gått til psykiatri, brukt på å saldere sykehusbudsjettet siste tre år.

Styreleder i Sørlandet sykehus, Peder Olsen, bekrefter at om lag 70 millioner psykiatrimidler er brukt til å saldere budsjettene for hele sykehuset. Men han går ikke med på at de er ”brukt opp”. Han lover at alle pengene skal komme tilbake psykiatrien etter hvert.

-Alt skal tilbake

— Poenget er at det går saktere enn beregnet å trappe opp psykiatrien, ikke minst å få tak i folk til ledige stillinger. I mellomtiden bruker vi da noen av psykiatripengene til å saldere overforbruk i andre deler av sykehuset, men alt skal føres tilbake til psykiatrien etter hvert. Pengene skal gå til det de er bevilget til. Vi fører nøye oversikt.

Olsen er også konserndirektør i Helse SørØst, og han sier det er samme tilstand over hele landet. Psykiatrimidler kommer fortere enn sykehusene rekker å bemanne opp, og derfor bruker samtlige helseforetak psykiatrimidler til andre formål midlertidig.

- Ulovlig? Vet ikke

— Om det er ulovlig å flytte penger øremerket psykiatri? Vet ikke rent formelt, men både styret, helseforetaket og departementet vet om det. Når ingen reagerer, regner jeg med det er i orden, sier klinikksjef Anders Wahlstedt.

Politikere fra flere partier sitter i sykehusstyret som har vedtatt å flytte psykatrimidler til andre formål. I styret er May Britt Lunde (Ap) nestleder, men også Eva Kvelland (V), Eyolf Bakke (Frp) og Per Sigurd Sørensen (H) er medlemmer.