— Jeg ville helst fortsatt å la den henge. Det er jo ikke forkynnelse, mer en dekorasjon på linje med alle andre plakater vi har hengende, sier rektor Karen Martinussen ved Øyslebø Oppvekstsenter.

Rektor Karen Martinussen ved Øyslebø Oppvekstsenter med de ti bud-plakaten som nå er tatt ned etter klage. Hun mener plakaten er en dekorasjon og ikke bryter med noe lovverk, men tar den likevel ned for ikke å skape mer diskusjon. Foto: Jarle R. Martinsen

Så lenge hun har jobbet ved skolen, som vil si siden begynnelsen av 1990-tallet, har det hengt en stor plakat med de ti bud på veggen til 5. klasse på skolen.Rundt budene står det i tillegg vers og sitater fra bibelen.

Er det greit at kristne plakater henger i barnas klasserom? Diskuter saken her!

I april kom det klager på plakaten fra en som tilfeldig besøkte skolen. Han tok bilde av plakaten og sendte den til fylkesmannens utdanningsavdeling.

Fylkesmannen ba om en forklaring.

— Vi har vist til at dette har vært en plakat på linje med alle andre plakater. Vi har ikke lest opp eller brukt noe av det som står. Så lenge vi ikke har brukt det som står aktivt, er det ikke forkynnende, sier Martinussen.

Det er fylkesmannen enig i.

I brevet fra fungerende utdanningsdirektør Aase Kiledal heter det at å ha en slik plakat hengende i seg selv ikke er brudd på opplæringsloven, så fremt budskapet ikke brukes til annet enn å opplyse hva de ti bud er for noe.

Tatt ned

Likevel har rektor Martinussen tatt ned plakaten med de ti bud, som i følge Bibelen ble gitt av Gud til Moses på Sinaifjellet. De ti bud er sentrale i både jødedom og kristendom.

Vi har vist til at dette har vært en plakat på linje med alle andre plakater.

De ti bud-plakaten har hengt i klasserommet til 5. klasset i mange år på skolen. Nå er den imidlertid tatt ned. Foto: Jarle R. Martinsen

— Da vi fikk klage og det i tillegg er interesse for saken fra avisen, tok vi plakaten ned. Vi ønsker ikke å støte eventuelt andre. Det er ikke så viktig for oss å ha den hengende, sier hun.Rektoren sier hun teoretisk ikke har noen problemer med å henge opp sitat og vers fra koranen.

— Om det hadde framstått som en dekorasjon, hadde det gått helt fint, sier Martinussen.

Les også:

Klokt å ta ned

Organisasjonssekretær Vibeke Lauritsen i Humanetisk forbund i Vest-Agder, synes det er klokt av skolen å ta ned plakaten med de ti bud.

— I slike saker som dette møtes vi ofte med argumenter som at det «ikke er så farlig» og at «ingen har vondt av å se og høre fra bibelen», sier Lauritsen.

Hun mener at det likevel gir tydelige signaler om hvilke holdninger en skole har ved å la en slik plakat henge år ut og år inn.

Følg FVN Mandal på Facebook, klikk her!

Tungt på Sørlandet

Organisasjonssekretæren mener at det fortsatt er en tung materie å holde skolene på Sørlandet livssynsnøytrale - og at det er tyngre her enn ellers i landet.

- I denne landsdelen, og gjerne også på Vestlandet, er det nok fortsatt slik at religion gjennomsyrer hele livsløpet i mange familier, også på skolen, sier Laurtisen.

— Da er det ofte vanskelig å få forståelse for at noen ikke vil i en skolegudstjeneste eller som i dette tilfelle reagerer på at de ti bud henger på veggen, sier hun.

Få klager

Utdanningsdirektør Aase Kiledal hos fylkesmannen sier at de får svært få henvendelser fra foreldre og andre som reagerer på at skolene går for langt i forhold til kristendom.

Mitt inntrykk er at skolene håndterer det greit, og at det er derfor vi har fått få klager

— Det er gjerne litt før jul og skolegudstjenestene. Men mitt inntrykk er at skolene håndterer det greit, og at det er derfor vi har fått få klager, sier Kiledal.

Ville dele ut gratis bibler

I årenes løp har det vært flere saker knyttet til kristendom i skoleverket på Sørlandet. I 2009 vedtok skolepolitikerne i Arendal at elevene skulle ha bordbønn, og de ville dele ut gratis bibler i klasserommene. Fylkesmannen gjorde senere slutt på praksisen.

I 2012 ba Audnedal kommune barneskolen å slutte med bordvers før måltidene, noe de gjorde. Men da protesterte foreldrene og ville ha bordvers tilbake. De fikk viljen, mot at det også skulle synges «Kua mi jeg takker deg» innimellom.

I 2005 endret Vardåsen skole i Kristiansand opplegget rundt den årlige julegudstjenesten, hvor barna skulle slippe å be høyt og si trosbekjennelsen.

- Nå blir grunnen slått ut under gudstjenestene, mente daværende biskop Olav Skjevesland om saken.