— En viktig konklusjon å trekke ut fra prøvefisket i bevaringsområdene på Sørlandet er at det kanskje er vel så viktig athummeren i bevaringsområdene har blitt stor og produktivsom at det blir flere hummer der inne, sier forsker Esben Moland Olsen ved Havforskningsinstituttet ved Flødevigen.

Forskerene Hanne Sannæs og Sigurd Heiberg Espeland ved Havforskningsinstituttet under forsøksfisket i høst utenfor Lindesnes. Foto: Havforskningsinstituttet

Bevaringsområder for hummer i Skagerrak har eksistert siden 2006 og blir fulgt opp gjennom et årlig forsøksfiske fra Havforskningsinstituttet sin stasjon i Flødevigen.Fangstene av hummer inne i bevaringsområdene har de siste par årene vært opp til seks ganger så høye som det de var før vernebestemmelsene ble innført, og sammenliknet med situasjonen utenfor bevaringsområdene, der vanlig fiske er tillatt.

Vandrer ut

— At resultatene fra prøvefisket er så bra, er veldig positivt. Vi ser en solid økning i antall hummer, og i størrelsen, for de fem bevaringsområdene som er ved Bolærne (Vestfold), Kvernskjær (Østfold), Tvedestrand, Flødevigen og Lindesnes, forteller Olsen til Fædrelandsvennen.

Denne hummeren gikk i en teine under prøvefisket utenfor Lindesnes nylig. Foto: Havforskningsinstituttet, Flødevigen

Forsøksfisket i 2014 ble som vanlig gjennomført i slutten av august og begynnelsen av september.Av de fem bevaringsområdene i Sør-Norge, er det i Agder-fylkene man ser en solid økning på fangsten.— I Lindesnes, der man i år for første gang har et bevaringsområde etablert under hummerfisket, var fangstene i forsøksfisket høyere enn det de har vært de tre forutgående årene. Det er først i år vi har bevart et område ved Lindesnes, men har prøvefisket i årene før dette, sier forskeren.

— Vi håper at prøvefisket viser at det er blitt mer hummer i Lindesnes-regionen. Samtidig mener vi at bevaringsområdene vil gi «lekkasje» av hummer til områder utenfor bevaringsområdene. I år så vi også svært tydelig at bevaringsområdene huser mye stor hummer, røper Olsen.

Svært sjeldent

Hummer på over 30 cm dukket opp i svært mange teiner. Forskernes største fang er en diger hann på 42 cm og over tre kg. Hummeren går fremdeles i sjøen, etter å ha blitt merket, målt og veid.

Den største hummeren som ble tatt var en storing på 42 centimeter og tre kilo, fanget utenfor Flødevigen. Foto: Havforskningsinstituttet, Flødevigen

— I 2006 var den 25 centimeter, så den er blitt stor på seks år. Rekorden for hummer er en hann på en halv meter og seks kilo, røper Olsen.- Dette er hummer som er svært sjeldne å se utenfor bevaringsområdene, fordi et høyt fisketrykk gjør at nesten ingen individer overlever lenge nok til å bli så store. Samtidig er det mye som tyder på at stor hummer er spesielt viktige for å sikre en god foryngelse i bestanden, påpeker forskeren.

— Det henger sammen med de store hummernes høye produksjon av hummerlarver. En hummer på over 35 cm kan produsere så mye som 50.000 larver i løpet av en sesong, mens en mindre hummer på rundt minstemålet (25 cm) kun produserer 5.000 til 10.000 egg. I tillegg vet vi at store hummer produserer mer storvokste larver, som trolig har bedre sjanser til å overleve den vanskelige første tida ute i havet der den møter mange fiender, sier han.