— Denne såkalte krisen kommer på slutten av en lang boom, der leverandørindustrien til olje- og gass- sektoren gjennom flere år har hatt en eventyrlig suksess. Vi har hatt en unormal situasjon, og går nå mot normale tilstander. Fra å ha så godt som full sysselsetting, vil nok ledighetstallene bli noe høyere. Ingen trær vokser som kjent inn i himmelen, sier Trond Randøy.

Torsdag ble det klart at 475 fast ansatte ved National Oilwell Varco i Kristiansand må gå. Også selskaper som MHWirth, Cameron Sense og AF Offshore i Mandal har varslet store nedbemanninger som en følge lavere aktivitet hos oljeselskapene.Randøy viser til at leverandørindustrien fram til nå har gått så godt at de nærmest har kunnet støvsuge markedet for ingeniører og annet nøkkelpersonell.

De store aktørene har i de gode tidene kunne tilby bedre lønninger enn resten av næringslivet og offentlig sektor. I tillegg har rask vekst og store overskudd bidratt til å presse opp prisene på næringslokaler og underleveranser.

Landsdel i vekst

— Det har vært positivt for landsdelen at vi har verdensledende teknologibedrifter som bidrar med en solid verdiskapning. Mange godt betalte arbeidsplasser har skapt økonomisk vekst. Faktisk har Sørlandet de siste årene opplevd nesten like stor vekst som Oslo, sier Randøy.

Økonomiprofessor Trond Randøy har stor tro på at kloke hoder som nå mister jobben i oljeleverandørindustrien på Sørlandet vil klare å omstille seg. Foto: Reidar Kollstad

At oljeprisen svinger bør ifølge professoren ikke overraske noen — det har den alltid gjort. Som en følge av blant annet produksjon av skiferolje har OPEC ikke lengre de samme mulighetene til å holde igjen på produksjonen og dermed presse opp prisen på et kunstig høyt nivå. Nå tvinges både oljeselskapene og dermed leverandørindustrien til å effektivisere produksjonen, og helst også gjøre noe med det høye lønnsnivået. Det mener professoren bare er en fordel.

Norge godt stilt

— Det fine i Norge er at vi har en egen valuta. Når prisen på olje stuper svekkes samtidig kronen. Det fører blant annet til at bedrifter som eksporterer til utlandet får bedre betalt for varene sine, og at det blir rimeligere for utlendinger å feriere i Norge. Nasjonen har også store reserver som kan benyttes til tiltak for å stimulere til omstilling.

Randøy frykter ikke en stor hjerneflukt fra Sørlandet når flere hundre ingeniører og fagarbeidere mister jobbene. Selv om noen nok vil flytte og søke utfordringer andre steder, viser flere omstillingsstudier at de fleste trolig kommer til å bli blir værende.

Han trekker fram krisen som oppstod i Finland da mobilgiganten Nokia fikk problemer. Der viste de teknologiske miljøene stor omstillingsevne, og det ble etablert mange nye virksomheter.

Nye muligheter

UiA- professoren ser for seg flere veier ut av det han nekter å kalle for en krise for oljeleverandørindustrien.

Det er ikke noe nytt at oljeprisene svinger, men oljeleverandørindustrien vil reise seg igjen.

Teknologien og kunnskapen kan tas med inn i nye forretningsområder. Det samarbeider også UiA med næringsklyngen Node om, og har 50 masterstudenter som arbeider med prosjektet.

Det kan nå bli etablert helt nye virksomheter. Mange av de som nå blir overtallige besitter stor teknisk kunnskaper og er internasjonalt rettet.

Stor på utdanning

Randøy trekker også fram mulighetene som ligger i å satse næringer med nasjonalt fokus. Dyreparken og turistnæringen ellers er eksempel på det. Universitetet i Agder er også eksempel på en institusjon som eksporterer utdanning ut av landsdelen, i den forstand at det her utdannes langt flere enn Sørlandets egne innbyggere. UiA har den senere tid tatt stadig større markedsandeler av den totale utdanningen i Norge.

— Det er ikke noe nytt at oljeprisene svinger, men oljeleverandørindustrien vil reise seg igjen. Jeg er overbevist om at vi også om 50 år vil produsere og ha behov for olje og gass, sier Randøy.

Denne uken har det vært nedgang på børsene over hele verden, ikke minst i Kina.   Foto: NTB/SCANPIX