Han mener byen trenger bedre oversikt over hva innvandringen fører til.

Vi gjør nordmenn og innvandrerne en bjørnetjeneste hvis storbyene, som Kristiansand, bosetter flere flyktninger og asylsøkere enn vi greier å integrere

— Vi gjør nordmenn og innvandrerne en bjørnetjeneste hvis storbyene, som Kristiansand, bosetter flere flyktninger og asylsøkere enn vi greier å integrere, for da skapes sosiale problemer, sier varaordføreren, som mener tegn tyder på at integreringen ikke har lykkes godt nok i Kristiansand.

— Hva mener du med det?

— Vi får noen informasjoner både fra enkeltmennesker og fra PST. Men jeg vil ikke gå mer inn på det.

LES OGSÅ:

— Sosiale kostnader

Kristiansen sier han ikke er ute etter et innvandreregnskap i kroner og øre for å se på lønnsomhet.

— Jeg ønsker en sosioøkonomisk oversikt eller et «regnskap» der vi får en oversikt over de sosiale forholdene og kostnadene. Enten fremmer vi forslag om dette i budsjettet, eller vi får saken belyst i den forebyggende radikalismeplanen som nå skal utarbeides, og som statsministeren har bedt landets store byer om å utarbeide, sier Kristiansen.

— Ønsker du å begrense innvandringen?

— Jeg står på KrFs nestekjærlige linje, og i Kristiansand har det vært en bevisst politikk at vi ønsker å gjøre vår del av bosettingen. Men vi må ta en diskusjon om følger, og om vi gjør noen en bjørnetjeneste. Kunnskap om forhold er aldri farlig.

LES OGSÅ:

Støttet Frp-forslag

Tirsdag krevde Frp på fylkesplan å få en oversikt over hva innvandringen betyr for de videregående skolene i Vest-Agder — kostnadsmessig og på andre måter. Partiet vil «vite hva innvandringen fører med seg».

Kristiansands varaordfører la ut en slags støtteerklæring til dette på Facebook hvor han skrev at Kristiansand «må ta mye av skylden her, for vi har lagt oss på ei linje i Kristiansand hvor vi bosetter mange asylsøkere.«

— Hva mener du med skyld, Kristiansen?

— Kristiansand tar som største by imot de fleste innvandrerne som kommer til Vest-Agder, om lag halvparten tror jeg. Dette har vært en bevisst politikk, men dermed blir det vår «skyld». Det må ikke misforstås dit hen at jeg er mot innvandring. Jeg bare støtter at vi får god kunnskap om hvilke følger det har, sier Kristiansen.

LES OGSÅ:

— Tre, fire ganger så mange

Kristiansen er samtidig kritisk til at Kristiansand og andre storbyer kan fortsette med å bosette flere innvandrere enn distriktene i Norge. Han mener Kristiansand tar langt flere enn andre kommuner - og at det neppe kan fortsette.

— Vi ble kraftig kritisert i KrF da vi sa nei til ti ekstra mindreårige asylsøkere, men vi må også sikre en balanse. I Kristiansand bosetter vi 280 i år. Stavanger som er 50 prosent større, bosetter bare 110. I forhold til Oslo og Bergen er det samme forhold, nemlig at Kristiansand bosetter tre, fire ganger flere i forhold til størrelsen.

— Samtidig er det viktig å få frem kostnadene også ved dette. Det må vi ta en diskusjon på, avslutter Kristiansen.

Vaksinen mot radikalisering heter inkludering

Blir rett og slett trist

Mette Gundersen, gruppeleder Arbeiderpartiet i Kristiansand bystyre. Foto: Tore André Baardsen

— Vaksinen mot radikalisering heter inkludering.Det sier Aps gruppeleder i Kristiansand, Mette Gundersen.

— Derfor blir jeg rett og slett trist av å høre den negative fokuseringen om kostnader og sosiale utfordringer rundt innvandring som nå også kommer fra Jørgen Kristiansen.

— Tenk hvis noen heller kunne regne på alt det positive som en internasjonal by fører med seg, sier hun og mener KrF i Kristiansand har endret seg betydelig gjennom koalisjonen med Frp.

Tidligere støttet KrF alltid Ap og venstresiden i å ta i mot så mange flyktninger som rådmannen anbefalte.

— Nå støtter KrF Frp, og det Kristiansen sier er reinspikka Frp-retorikk. Hva vil han oppnå? Er målet å stenge grensene? Har folk fått opphold, er de å regne som nordmenn. Da setter vi inn tiltak der det er nødvendig. Vi inkluderer og bygger, vi ekskluderer ikke.

— Men er ikke du redd for radikalisering?

— Jo, og vaksinen mot det er inkludering, avslutter Mette Gundersen.