På Justneshalvøya i Kristiansand bygges alle boliger med flate eller tilnærmet flate tak. Foto: Vegard Damsgaard
Stadig flere utbyggere satser på boliger med flate tak og takterrasser i nye utbyggingsområder. Foto: Vegard Damsgaard

— Små tomter gjør at folk gjerne bygger i høyden. Med et flatt tak vil du utnytte arealet på boligen maksimalt. Det er altså svært arealeffektivt, sier Øyvind Lerøen, distriktssjef i Rogaland og Agder for Isola.

Stadig flere utbyggere satser på boliger med flate tak og takterrasser i nye utbyggingsområder. Ifølge byggebransjen er det også slike løsninger huskjøperne ønsker.

Flate tak åpner for designmuligheter med spennende utbygg, rekkverk og terrasser, ulik alle andre taktyper.

— I tillegg til at boligen vil få en mer moderne form, er det er også lettere å tilfredsstille strengere krav til energibruk med flatt tak, fordi hele bygget får en mere kompakt form, sier produktsjef i Isola, Daniel Urvalek.

Fordeler

Det flate taket har noen svært praktiske fordeler, først og fremst lett tilgang med tanke på vedlikehold.

Det som kanskje er hovedgrunnen til at flate tak benyttes mye i dag, er at det gir huset ekstra boareal, ettersom det blir full takhøyde i hele etasjen under.

Når man snakker om flate tak, så kan det likevel være litt misvisende, for helt flate er de ikke. Ifølge Urvalek bygges de aller fleste hus med tak som har noen prosent helling.

— Tak skal ha tilstrekkelig fall til at vannet renner av. Følgeskadene kan bli store hvis det oppstår lekkasje i et lavpunkt. Byggforsk anbefaler et minstefall på 1:40, men fallet kan variere helt fra én prosent og opp til seks-syv prosent, sier han.

Stadig flere utbyggere satser på boliger med flate tak og takterrasser i nye utbyggingsområder. Foto: Vegard Damsgaard

Ulemper

Selv om det kan se arkitektonisk flott ut med flatt tak, finnes det likevel en del ulemper det kan være verdt å tenke over.

I følge Trond Bøhlerengen i SINTEF Byggforsk kan flate tak være en potensiell kilde til lekkasjer. De må passes på mye mer enn et skråtak. Med et flatt tak er det mye som må passes på hele tiden for å unngå at du får vannskader, mens et skråtak jobber med naturen og lar vannet renne av naturlig.

— Det krever litt mer vedlikehold med et flatt tak. Det er for eksempel ikke spesielt gunstig om taket er fullt av vann når det blir kaldere og fryser på, påpeker Bøhlerengen.

SINTEF Byggforsk bekrefter likevel at fukt sjelden er et problem i flate tak som er bygd riktig etter forskriftene.

— Fukt i flate tak skyldes som regel dårlig håndverk. Hvis alle taktekkere hadde fulgt reglene, hadde det ikke oppstått problemer. Uheldigvis finnes det en dels slurv her, sier Bøhlerengen.

Lekkasjer

I forsikringsbransjen jubles det imidlertid ikke over alle de flate takene som bygges. Ifølge kommunikasjonsdirektør i Tryg Forsikring Ole Irgens opplever de at det er større fare for fukt- og vannskader med flate enn med tradisjonelle tak. Dessuten er lekkasjeskadene ved et flatt tak ofte mye mer omfattende enn på et skråtak.

— Konsekvensene blir større hvis det blir lekkasje på et flatt tak. Da vil vannet havne rett ned i stua, og ikke på loftet, som det vil gjøre med et skråtak, sier Irgens.

På små tomter er flate tak svært arealeffektivt. - Det er også enklere å tilfredsstille strengere krav til energibruk med flatt tak, fordi hele bygget får en mere kompakt form, sier produktsjef i Isola, Daniel Urvalek Foto: Kjartan Bjelland

På noen flate tak sluses vannet ut gjennom sluk som er plassert midt på taket, og da utfordrer man de svake punktene i et tak mye mer. Dersom disse slukene går tett, blir taket nærmest som et basseng.

— Heldigvis virker det som man går mer og mer bort fra denne måten å bygge takene på. Men der takkonstruksjonen går mot en sentral sluk i stedet for sluk mot yttervegg, vil det være en høyere risiko for skade. Det er også noe som vil gjenspeiles på forsikringspremien, sier Irgens.