— Jeg tror både sykehus, kommuner og befolkningen på Sørlandet skal være takknemlig for at vi kom så dårlig ut, hvis ikke hadde vi hvilt på laurbærene og ikke vært på hugget for å bli bedre, sa Hanssen på styremøtet torsdag. Hanssen er også tidligere direktør i Statens helsetilsyn.

Fagdirektør Per Engstrand la nemlig fram tallene fra Kunnskapssenteret som viser at Sørlandet sykehus er blant de dårligste i landet på såkalt 30 dagers overlevelse.

Det vil si hvor mange pasienter som lever 30 dager etter behandling ved sykehuset.

Les også:

Dårlig

— Det er fjerde året på rad vi ligger så dårlig an, og det er bekymringsfullt, sa Engstrand.

Sykehusdirektør Jan-Roger Olsen gjorde imidlertid oppmerksom på at han er skeptisk til tallene. Han har henvendt seg flere ganger til Kunnskapssenteret med innvendinger til hvordan tallene kommer fram.

Det er fjerde året på rad vi ligger så dårlig an, og det er bekymringsfullt.

— Jeg har fått en foreløpig tilbakemelding på at jeg kan ha et poeng som slår dårlig ut for vårt sykehus, men tross gjentatte påminnelser har ikke dette blitt tatt hensyn til i årets tall, sa Olsen.

Les også:

Tiltak

Samtidig understreket han at sykehusets konsentrerer seg mest om å forbedre behandlingen av pasientene, slik at tallene skal gå ned. Her er det allerede satt inn tiltak på tettere overvåking av risikopasienter, blant annet.

— Det er positivt at dere har en skeptisk holdning til metodikken bak tallene, samtidig tror jeg de kan si noe om forhold som ellers ikke ville bli fanget opp, sa styremedlem Per Kristian Vareide. Han siktet til at dette kan gi indikasjoner på uheldig bedriftskultur eller organisatoriske utfordringer.

Levekår

Dessuten lurte han på om noe av årsaken til de dårlige tallene kan skyldes det faktum at Sørlandet kommer dårlig ut på levekårsstatistikker.

Altså høyere forbruk av antidepressiva, flere selvmord, lavere utdannelse og andre indikasjoner på tilstanden i befolkningen.

Vi må også se på om sykehuset skriver ut pasientene for fort.

Engstrand forklarte at mye tyder på at tallene forverres på grunn av antall dødsfall som oppstår etter at pasientene er utskrevet og overført i kommunalt ansvar.

— Dette må sykehuset og kommunene gå sammen om å finne årsaken til, sa Engstrand.

Kort liggetid

Bjørn Nikolaisen fra Norsk sykepleierforbund trakk fram at pasientene ved Sørlandet sykehus ligger der i kortere tid enn ved de fleste andre sykehus i landet.— Vi må også se på om sykehuset skriver ut pasientene for fort, sa hun.

Styreleder Camilla Dunsæd var enig i at man må se nærmere på hva som skjer etter utskriving:

Vekker

— Disse tallene er en vekker for oss. Det er viktig at det er kobling mellom sykehus og kommunene, som sammen må jobbe både med kvalitetssikring og med forbedringstiltak.