LILLESAND: — Dette er rett og slett totalt uakseptabelt. Sånn soving i timen kan vi ikke være bekjente av. Vi snakker om en av de viktigste politiske saker som finnes. Dette er flaut, men også trist, sier Toldnæs, som er Venstres gruppeleder i Lillesand bystyre.

Han vil ikke dele ut skyld i forhold til om det er politikere eller administrasjon som har sviktet.

KREVER SVAR: Lillesand Venstres Petter N. Toldnæs kaller det en skandale at sørlandskommunene ikke har en mening om oljeaktivitet i Skagerrak Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

Men han synes det er dramatisk at ingen Agder-kommuner har svart, etter å ha fått flere brev om høringen om å åpne Skagerrak for oljenæringen.

Opp i bystyret

— Jeg tar nå saken opp i Lillesand. Vi må gjøre det vi kan. Jeg spør ordføreren hva han mener om saken, og vi må behandle dette politisk. Jeg vil også ha svar på hvorfor Lillesand kommune ikke har hatt en mening om oljeleting til nå, sier Toldnæs.

For Venstre er dette en kjempeviktig sak, ifølge Toldnæs. Partiet kjemper for varig vern av Skagerrak, på lik linje med Lofoten.

Unik i Europa

— Skjærgården er et unikt kystlandskap, også i europeisk sammenheng. Skjærgården er et av Norges mest populære reisemål og viktige rekreasjonsområder. Skagerrak er allerede så forurenset at vi ikke kan godta ytterligere belastninger, fortsetter venstremannen.

— Men i Venstre har ordføreren i Grimstad, og heller ikke Grimstad har engasjert seg? - Jeg vet ikke grunnen til at ingen kommuner har svart. Jeg vil ikke skylde på noen, jeg vil bare at vi nå setter fart og gjør det vi kan for å få løftet varig vern av Skagerrak, svarer Toldnæs.

Frykter for miljøet

Selv var han ikke kjent med at oljeleting i Skagerrak har vært til høring.

— Det viktige nå er å komme på offensiven. Norske oljeselskaper slapp i fjor ut 40 tonn av det kreftfremkallende PAH. Oljeaktivitet har stor påvirkning på miljøet. Nordsjøen er blant verdens mest produktive områder for flere fiskeslag. Skagerrak må vernes, sier Toldnæs.

Arne Thomassen, ordfører i Lillesand, har vært opptatt og har ikke hatt tid til å svare oss fredag.