KRISTIANSAND: — Om igjen og om igjen drar Kleppe grumsete forslag og fordommer inn i bystyresalen og den politiske debatten. Han har holdt på i årevis, Alt for ofte er det saker hvor han bevisst spiller på fordommer og på å øke frykt og skiller. Det er mangel på politisk lederskap, og det er farlig, sier Næss.

- Politisk mynt på grums

Ap-lederen får støtte av Venstres Eva Kvelland . Hun sier Vidar Kleppe nesten alltid markedsfører seg som forkjemper for "dei svakaste av dei svake", mens det han egentlig gjør er å sparke på de aller svakeste.

eva kvelland.jpg

— Det er dobbeltmoral. Kleppe slår politisk mynt på grums og fordommer i folkedypet – holdninger nesten alle andre med lederansvar forsøker å vise en vei vekk fra. Han burde vise større politisk lederskap, sier Kvelland.

Bakgrunnen for frontalangrepene på bystyrets mest aktive forslagsstiller, er Kleppes siste forslag fra fredag om å forby uteligging i Kristiansand. Kleppe har adoptert et forslag fra politiet i Oslo, og vil at ordføreren svarer bystyret på om at politivedtektene kan endres i Sørlandets hovedstad.

Sik lyder forslaget:

«Det er ikke tillatt å overnatte utendørs på offentlig sted uten tillatelse fra grunneier eller politiet. Likt med overnatting utendørs regnes overnatting under bruer eller andre konstruksjoner, i motorvogn, i telt, under presenning eller i provisoriske byggverk"

Kleppe sier han selvsagt ikke vil ramme russ eller andre som vil ligge ute en sommernatt. Det er tiggerne og de aggressive tiggerne som forsøpler han vil til livs. Han viser til frykten tiggerne skaper hos mange.

Forsøpler debatten

— Kleppe må slutte med dette. Kleppe ser ikke hvordan han forsøpler debatten og drar hele det politiske ordskiftet ned i søla, sier Terje Næss.

Næss mener Kleppe følger samme mønster om igjen og om igjen – og at det ikke kan fortsette lenger uten kraftig påtale.

— Det er liksom ingen grenser, og vi burde sluppet disse debattene på så lavt nivå. Vi hadde for eksempel "kannibal-saken", hvor Kleppe tok opp at en enkeltperson skulle få hjelp i et spesielt boområde, sier Næss.

Ap-lederen er spesielt opptatt av det han kaller hulheten i Kleppes politikk:

— Kleppe spiller på frykten tiggerne skaper. Han tar aldri opp det motsatte: At noen har satt fyr på boplassene tiggerne har under Vesterveibroa, eller at tiggerne trakasseres. Dette er jo et mye mer akutt og farlig problem, enn tiggingen. Det er svært få eksempler på at tiggerne har vært aggressive eller farlige, sier Næss.

Høyres Norunn Tveiten Benestad vil ikke kommentere Kleppes stil siden hun ikke har lest om hans siste utspill.

— Generelt vil jeg si man skal vise stor varsomhet i saker om tiggere, uteliggere og andre svake grupper. Dette er svært komplekse problemstillinger, sier hun.

Signaleffekten

Eva Kvelland mener Kleppe må innta en mer konstruktiv rolle til å løse samfunnsutfordringer.

— Samtidig må det sies at andre også er ille i akkurat tiggerdebatten. Høyres Hans Otto Lund foreslo tiggersoner. Frp ville ha bøtelegging av de som gir til tiggere. Vi må som politikere løse problemer og være forbilder, ikke øke frontene og spille på konfliktene, sier Kvelland.

- Jeg bryr meg om det folk bryr seg om

Vidar Kleppe vil ikke ta noen form for selvkritikk i forhold til sine utspill.

Ikke innsikt: Vidar Kleppe avviser at Demokratene er et høyreekstremt parti. -Vi er et sentrumsparti som er opptatt av sunne, norske verdier, sier han. Foto: Jon Anders Skau

— På seg selv kjenner man andre. Det må være derfor de angriper meg for dobbeltmoral og det som verre er. Jeg har god samvittighet. Jeg er tydelig og snakker direkte, men jeg bryr meg om vanlige folk, sier Kleppe.

Han synes det politiske debattklimaet i Kristiansand er interessant å se fra en annen synsvinkel:

— Et seriøst forslag fra Oslo-politiet kalles altså grumsete og fordomsfullt når det kommer til Kristiansand. Er det fordi jeg tar det opp?, spør han.

Han avviser også å slå politisk mynt på nød og elendighet.

— Ingen fremmer flere forslag, og ingen får flere gjennomslag i enkeltsaker enn meg. Og jeg ser de svakeste. Det er ikke tiggerne. Det er i stor grad organisert kriminalitet med bakmenn som styrer virksomheten, svarer Kleppe, som ikke har noen planer om å endre på noe.

Når han får spørsmål om endring, svarer han dette:

— Hvem var det som ordnet hundre millioner i erstatning til barnehjemsbarn, de svakeste av de svakeste. Jeg gir meg ikke.