— Dokumentasjonsrutinene ved Sørlandet sykehus fremstår som lite solide på flere områder. I noen tilfeller manglet det vedtak for tvangsmiddelbruk og i en del tilfeller var det ikke samsvar mellom vedtaket som var fattet om bruk av tvangsmidler og øvrige dokumenter i pasientens journal, sier Helga Fastrup Ervik. Hun leder Sivilombudsmannens forebyggingsenhet mot tortur og umenneskelig behandling ved frihetsberøvelse.

Fant mangler

I september i fjor gjennomførte Sivilombudsmannen et besøk ved seks døgnenheter på psykiatrisk sykehusavdeling ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Hensikten med besøket var blant annet å se hvordan sykehuset forholder seg til og gjennomfører bruken av tvangsmidler.

Helga Fastrup Ervik leder Sivilombudsmannens forebyggingsenhet mot tortur og umenneskelig behandling ved frihetsberøvelse.

— Bruk av tvangsmidler er noe av det mest inngripende en kan gjøre overfor en pasient. Da er det viktig at rettsikkerheten er ivaretatt. Vi fant en del mangler i både tvangsprotokollene og vedtakene som ble fattet i forklant av tvangsbruk, sier Ervik.

Lå i belte i fem døgn

Et av enkelttilfellene som blir nevnt i rapporten er en pasient som ble beltelagt i fem døgn. Beltelegging blir sett på som et av de mest alvorlige inngrepene som kan gjennomføres.

En pasient ble ilagt fem døgn med beltetvang. Deler av tiden ble tilbrakt på en seng som denne.

— Vi synes fem døgn er veldig lenge. Det som kanskje bekymrer oss enda mer er at man på forhånd hadde vurdert hvor lenge vedkommende skulle ligge i belte. Når man en fredag vurderer at vedkommende pasient skal beltelegges over helga, fremstår dette i strid med loven, sier Ervik.

Skulle overføres

Hvis noen skal beltelegges skal det være fordi det foreligger en nødrettslig situasjon. Pasientens tilstand skal vurderes jevnlig. I dette tilfellet ble pasienten lagt i belte fram til et varslet bytte av sengepost.

— Det fremstod som om det som var avgjørende for at vedkommende skulle komme ut av beltet var at man ventet på overføring til en annen sengepost ved samme avdeling. Det virket som et spørsmål om ressurser. Dette er ikke et kriterie man kan bruke ved bruk av belte, sier Ervik.

Vanskelig å følge opp

I enkelte av tilfellene som ble undersøkt, fremgikk det ikke når bruk av tvangsmidler opphørte. Sivilombudsmannen mener muligheten for god oppfølging blir dårligere når protokollene er mangelfulle.

— Dette dreier seg om pasientens mulighet til å klage, men også om orden i sysakene. Vi ønsker å kunne se om det er enkelte som ligger lenge eller ofte i tvangsbelte, om det brukes mye holding og hvordan vedkommende medisineres. Det gir bedre mulighet for oppfølging av pasienter, sier Ervik.

Sørlandet sykehus benytter seg ikke av isolasjon, men bruker i stedet skjerming av pasienter som en del av behandlingen.

Sørlandet sykehus bruker skjerming av pasienter som en del av behandlingen. Sykehuset kritiseres for at personalet ikke sitter sammen med pasientene under skjermingen. Foto: Tore Andre Baardsen

— Vi er noe bekymret for at de ansatte satt utenfor skjermingsenheten med lukka dør mens pasienten var på innsiden. Personalet burde vært i samme lokale slik at pasienten ikke skal oppleve å være forlatt. Vi har også påpekt at vi synes at det er uheldig at beltesenger står inne i skjermingsenheten. Erfaring viser at enkel tilgang til tvangsmiddel øker bruken. Når beltesengen står der, innebærer det at man bruker denne oftere og raskere, sier Ervik.

– Forstår de fleste anmerkningene

– Vi er generelt glade for å bli kikket i kortene. Det er aldri noe greit at man finner grunn til å gi kritikk eller ytre bekymring. Nå har jeg ikke rukket å gå grundig gjennom rapporten, men vi forstår og er enige i de aller fleste bemerkningene rapporten kommer med, sier Vegard Haaland som er avdelingsleder ved psykiatrisk sykehus SSHF.

Avdelingsleder Vegard Haaland ved Sørlandet sykehus er enig i de fleste anmerkningene i rapporten fra sivilombudsmannen.

– Hva er årsakene til den manglende protokollføringen og de mangelfulle tvangsvedtakene? – Det er for tidlig å si noe om. Vi må bruke denne rapporten til en gjennomgang av våre rutiner og til eventuelle interne opplæringstiltak.

Kan ikke planlegge tvang

En hendelse som trekkes fram i rapporten handler om en pasient som ble tvangslagt i belte i fem døgn. Det ble blant annet bestemt på fredag at vedkommende skulle være i belte over helga.

Transportbelter, som gir noe større bevegelsesfrihet, blir også regnet som et kraftig tvangsmiddel.

– Man skal aldri si på fredag at et tvangstiltak kommer til å vare til mandag. Vi er helt enige i at bruk av tvangsmidler skal kun benyttes for å avverge en alvorlig hendelse. Dermed kan man ikke planlegge hvor lenge et slikt tvangsmiddel skal benyttes. I den aktuelle situasjonen var det ikke spørsmål om tilgjengelige ressurser men om tilgjengelig kapasitet på en enhet med høyere sikkerhetsnivå, sier Haaland. – Hvordan behandler dere rapporten videre?

– Vi skal ta sivilombudsmannens anmerkninger alvorlig og benytte dem til en gjennomgang av vår praksis og ta dem med i planleggingen av nytt bygg for psykiatrisk sykehusavdeling i Kristiansand.