IVELAND: – Jeg fikk beskjed om at jeg hadde gått langt over grensen og var utestengt fra debattforumet, forteller karikaturtegneren, Tobias Corneliussen, som selv er kulturredaktør for det uhøytidelige nettstedet iveland.org, en privat nettside for informasjon, satire og kultur i bygda.

— Dette ligger greit innenfor tålegrensen for en ordfører, sier ordfører Ole Magne Omdal selv. Han vil ikke ha skylden for at tegningen ble tatt bort.

Den 31 år gamle utflyttede ivedølen vet ikke om han skal le eller gråte, men konstaterer at selvironien måtte vike for selvhøytideligheten på kommunehuset.

Karikaturtegningen han la inn på debattforumet til iveland.kommune.no var ledsaget av setningen «Hva synes dere om den nye kommunefrosken?»

Tegningen er en variant av en kjent illustrasjon av kommuneblomsten, en nøkkerose, men blomsten er byttet ut med ordfører Ole Magne Omdal i froskepositur. At det ble nettopp frosk skyldes at den passer best på et vannliljeblad.

Sensur – Han er en offentlig person, svært ofte i mediene, og er glad i det. Carl I. Hagen er jo blitt tegnet som gris mange ganger. En normal reaksjon ville være å late som ingenting, mener Tobias Corneliussen, som selv jobber i it-bransjen.

Foto: Tore-André Baardsen

Nettstedet iveland.org har gitt flere harselerende leggspark til den aktive ordføreren, for eksempel etter hans iver med å bosette nederlendere i bygda og etter hans sterke motstand mot kommunesammenslåing.

I forlengelsen av dette bestemte ivedølen seg for å lage en karikaturtegning av mannen som stadig stikker seg fram i media med alle prosjektene sine.

Innlegget ble laget i mai, da striden rundt Muhammed-karikaturene fortsatt raste internasjonalt, men først i går valgte Corneliussen å offentliggjøre saken på egen nettside.

– Sensur av debatt hører ikke hjemme i en demokratisk kommune, mener han. Slik 31-åringen har forstått det i samtale med kommunens webredaktør, var Omdal ikke særlig begeistret for tegningen.

– Han hadde snakket mye med ordføreren, og dette var virkelig trist. Hvis ordføreren syntes dette var helt greit, er det rart det ble slettet, mener Corneliussen.

— Usaklig . – Dette innlegget hadde ingenting med debatt å gjøre, men var med og sjikanere ordføreren, uttaler webredaktør Finn Terje Uberg, før han anmoder om å få konsultere med nettopp ordføreren før det gis flere uttalelser.

– Her må vi prate med én tunge, begrunner Uberg.

En halvtime senere ringer rådmann Bente Urdal, og forklarer at hun er ansvarlig redaktør.

– Vi ønsker saklige debatter på våre nettsider, og synes nok dette gikk ut over det, forteller Urdal.

– Så det er ikke på grunn av selve tegningens karakter?

– Jeg vil ikke gå i detalj på det, det er lite formålstjenlig.

Rådmann Urdal sier det utelukkende var administrasjonens vurdering å fjerne innlegget, men kan ikke utelukke at noen har snakket med ordføreren i forkant.

– Poenget er at jeg står som ansvarlig redaktør, og da vi valgte å ta det bort, var ikke ordføreren inne i vurderingen. Jeg oppfatter at han har høy tålegrense og stor takhøyde, sier Urdal.

– Hvis ikke han blir støtt, hva er da problemet?

– Jeg har sagt at vi ønsker saklig debatt på våre sider, svarer hun.

Rådmannen vil ikke være med på at kommunen lider av selvhøytidelighet.

– Jeg har vært rådmann her i snart ett år, og min oppfatning er det stikk motsatte. Jeg oppfatter at dette er et miljø med stor grad av selvironi og humor.