— Vi tolker brevet tydelig at så lenge innsamlingen foregår riktig og er frivillig, så er det ingenting i veien for at turer gjennomføres i skolens tid, slik at man ikke trenger å bruke ferier, sier daglig leder i Hvite busser, Ole Johnny Hansen, til Fædrelandsvennen.

Vennesla-politikernes vedtak om at elever ikke lenger skal få fri fra skolen for å dra med buss til konsentrasjonsleirer fra andre verdenskrig, som kom som følge av en presisering fra Fylkesmannen, har opprørt foreldre og elever i Vennesla.

Følg Fædrelandsvennen Vennesla på Facebook!

Også tidligere forsvarsminister Grete Faremo (Ap) har reagert kritisk.

Brev

Hvite busser ba nylig selv departementet om at regelverket ble tydeliggjort, slik at gratisprinsippet ikke er et hinder, og svaret tolker Ole Johnny Hansen svært positivt.

I brevet heter det nemlig at opplæringsloven ikke skal være «til hinder for at skoleturer (...) finansieres av andre enn skoleeier/skolen, så lenge ikke retten til gratis opplæring brytes. Elever og foresatte kan derfor gå sammen om å finansiere skoleturer ved reelt frivillige gaver og dugnader, (...) forutsatt at det kommer hele elevgruppen til gode».Og videre:

«Departementet vil understreke at skoleturer kan være en verdifull del av opplæringen. Det er derfor viktig at alle får muligheten til å delta, uavhengig av de foresattes økonomiske stilling. Skoleledere, lærere, foresatte og elever har i dag et vidt spillerom til å organisere og ta frivillige initiativ som kan bidra til at skoleturer som medvirker til økt motivasjon og læring fortsatt kan avholdes», heter det i brevet signert avdelingsdirektør Erik Saglie.

Ole Johnny Hansen mener at Fylkesmannen i Vest-Agder sin presisering, der de legger et skriv fra Utdanningsdirektoratet fra 2006 til grunn, er for streng.

— Det er en veldig byråkratisk og innsnevrende tolkning av gratisprinsippet. Vi mener at brevet fra departementet understreker at man bør ha en klart mer romslig holdning rundt dette, slik at turene blir opprettholdt, sier han.

Spørsmål

Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF) har nå også sendt et skriftlig spørsmål til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Hans Fredrik Grøvan (KrF), stortingsrepresentant fra Vest-Agder, krever svar fra kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Foto: Torstein Øen

— Mener statsråden at turer arrangert av foreldre i samarbeid med elevene til konsentrasjonsleirene i Polen hvor finansieringen har foregått ved hjelp av dugnad og innsamlinger ikke skal kunne gjennomføres ved at elevene får innvilget permisjon fra skolen for det aktuelle tidsrommet? skriver han, og spør videre om statsråden eventuelt vil ta initiativ til å endre regelverket.Han presiserer også viktigheten av turene:

— Dette hatet er på ingen måte utryddet i vår verdensdel. (...) Brente synagoger, drap av jøder på besøk til et jødisk museum i Belgia nylig, sammen med en økende frykt blant jøder for å gå med symboler som identifiserer hvilken folkegruppe de tilhører er sterke manifestasjoner på hvor sterke og dagsaktuelle problemstillingene knyttet til antisemittisme er i dag.

Urokkelig prinsipp

Fylkesmannen sier at gratisprinsippet er urokkelig, og at foreldrearrangerte turer i skoletiden bryter med dette.

— Vi forholder oss til direktoratets lovtolkning i denne saken, som er vår overordnede myndighet, sier Maiken Messel, seniorrådgiver hos Fylkesmannen i Vest-Agder.

Hun sier at dugnadsarbeid gjerne kan ligge til grunn for finansieringen, men at klassen ikke kan dra utenfor skolens regi i skoletiden.— Dersom foreldre arrangerer turen med klassen alene, så omgår man gratisprinsippet, ettersom enkelte elever av ulike grunner kan ende utenfor, og ikke bli med.

— Men dersom innsamlede penger gis i gave til skolen, slik at de kan sikre at alle blir med, så er det lovlig. Men da må en eller flere lærere bli med, sier hun.