— Dette gjør jeg både av hensyn til First House og Arendalsuka, og av hensyn til egen habilitet og integritet. Jeg ønsker å skape ro rundt alle spekulasjonene om koblinger mellom Arendalsuka og First House, sier Monsen til Fædrelandsvennen.

— Dessuten mener jeg at tiden nå er moden for å profesjonalisere Arendalsuka for å skape forutsigbarhet og ryddighet i alle linjer, sier han.

Medlemmene av Arendalsukas råd blir orientert fredag kveld, og Monsen vil formelt fratre når rådet førstkommende tirsdag møtes for å evaluere årets Arendalsuke.

Les også:

Kontroversielle historier

Kanskje ville han da ha blitt kastet likevel, fordi det til det møtet foreligger et notat med forslag om å skifte ham ut fra programkomiteen.

— Det er signert rådets sekretær, Arendals rådmann Harald Danielsen, og begrunnelsen for ønsket om å skifte meg ut er at man mener min rolle som partner og styreleder i First House er uforenlig med min dugnadsinnsats i Arendalsuka, sier Monsen.

— Jeg ønsker ikke at rådet skal inviteres inn i en realitetsbehandling av det forslaget uten at det har vært gjenstand for en korrekt saksbehandling i forkant. Derfor trekker jeg meg nå, sier han.

Les også:

Monsens rolle ble i sommer kraftig problematisert etter at Aust-Agders fylkesmann Øystein Djupedal fjernet First House-logoen fra Arendalsukas nettsted og trykt materiell. Han ønsket ikke at de mange kontroversielle historiene som stadig sirkulerer rundt rådgivningsselskapet First House skulle tilsmusse arrangementets rykte. Dette var en avgjørelse Monsen var sterkt uenig i, men så sent som 5. august sa han likevel til Agderposten at han ønsket å fortsette arbeidet i det som har blitt et svært vellykket treffsted for politikere, næringsliv og organisasjonsfolk.

Deretter gikk årets Arendalsuke av stabelen fra 11.-16. august.

— Avgjørelsen om å gå ut tok jeg like i etterkant av årets arrangement, sier Monsen.

Utenfor spillereglene

Mandag denne uken fikk han se notatet der det foreslås å skifte ham ut.

- Hva tenkte du da du så notatet?

— Jeg tok det til etterretning, men er forundret over prosessen i og med at det ikke er behandlet i noen av Arendalsukas organer før det fremmes for rådet. Det er utenfor alle organisatoriske spilleregler.

- Du kan bli mistenkt for å etterkonstruere en historie om at du tok avgjørelsen før du så notatet?

— Det skjønner jeg, men faktum er at bestemmelsen ble tatt for en god stund siden. Dette har jeg bare meddelt mine nærmeste fordi jeg ønsker å fullføre arbeidet ved å være med på evalueringen av årets arrangement som skal skje på rådsmøtet 23. september.

Der vil jeg også legge fram mine tanker for en fremtidig organisering, sier Monsen.

Trekløver

Leif Monsen var sammen med fylkesmann Øystein Djupedal og redaktør Stein Gauslaa i Agderposten, trekløveret som dro i gang Arendalsuka på dugnadsbasis etter en idé av Per Høiby som senere ble leder av kommunikasjonsbyrået First House.

Planen var å avvikle den første i 2011, men så kom 22. juli, og arrangementet ble innstilt. Siden 2012 har det vært en stigende suksess, og fått sterkere involvering fra Arendal kommune. Monsen mener tiden for dugnadsarbeid nå er over.

- Synes du Øystein Djupedal og Stein Gauslaa også burde trekke seg?

— Jeg mener at alle i en organisasjon som dette bør gjøre seg opp en mening om sin egen rolle, habilitet og uavhengighet. Jeg har tatt min avgjørelse, så får andre vurdere hvorvidt de fortsatt skal ha en rolle. Det har jeg ingen mening om.

Ingen klar modell

Men han har en mening om hvordan Arendalsuka bør organiseres:

— I dag er det organisert som et prosjekt med til sammen ti ulike organer og har ingen klar styringsmodell med definerte mandater. Det har skapt noen episoder og disposisjoner som kunne ha vært underlagt en litt ryddigere prosess.

- Hvilke episoder og disposisjoner da?

— Ingen avgjørende ting, men en slik struktur skaper fort usikkerhet om hvem som har tatt beslutningene og manglende tydelighet omkring ansvar.

- Omkring fjerning av logo for eksempel?

— For meg er ikke det en stor sak. Den er mer et symptom, og er historie for meg nå.

Tydeliggjøre

Leif Monsen, som selv er bosatt i Arendal og pendler til First House-jobben i Oslo, mener Arendalsuka nå kan velge å organisere seg som en stiftelse, et aksjeselskap eller en ideell organisasjon.

— Jeg vil legge fram noen modeller med ønske om å tydeliggjøre og profesjonalisere organisasjonen til beste for Arendalsuka. Jeg mener også man ved hjelp av eksterne krefter, for eksempel UiA, bør evaluere styrker og svakheter ved dagens organisasjon for lettere å komme fram til hva som er den beste fremtidige modellen for en organisasjon av det formatet og den betydningen Arendalsuka nå har fått, sier Monsen.

Foreslår å skifte ut Monsen

Ved å trekke seg nå, kommer Leif Monsen en realitetsbehandling av hans avgang i forkjøpet.

Arendals rådmann Harald Danielsen bekrefter overfor Fædrelandsvennen at han til rådsmøtet førstkommende tirsdag har forfattet et notat der Monsens rolle problematiseres.

- Er det du som har foreslått at Monsen bør skiftes ut?

— Jeg har skrevet et notat med utgangspunkt i den virkeligheten som lå der før årets arrangement med all usikkerheten omkring Arendalsukas objektivitet og nøytralitet knyttet til First Houses tilstedeværelse i programkomiteen. Så får rådet ta det videre, sier Danielsen.

— Det var jo en prosess rundt First House-logoen før Arendalsuka startet, og det ble da signalisert at rådet ville få First House-problematikken som egen sak i en evaluering av årets arrangement. Det jeg har gjort er å lage en saksframstilling, så får rådet avgjøre, legger han til.

- Monsen mener det er utenfor alle organisatoriske spilleregler og at forslaget burde vært forelagt andre organer først?

— Vi har jo ingen andre organer.

- Arbeidsutvalget for eksempel?

— Vi har ikke noe formelt arbeidsutvalg. Det er i praksis programkomiteen og leder av rådet, ordfører Einar Halvorsen og jeg som fungerer som arbeidsutvalg. Vi har heller ingen formelle regler for saksgang. Vi er en ung organisasjon, og rådet er bare to år gammelt, sier Dani