VENNESLA: 8. januar i år skjedde ranet. 46-åringen, som nettopp hadde fått sitt første VISA-kort, sto ved minibanken i Vennesla sentrum. Han hadde med seg en kamerat som skulle vise hvordan man tok ut penger fra en minibank.

46-åringen tok ut 500 kroner, og hans kamerat tok ut 400 kroner.

Da de hadde tatt ut pengene, kom den da 19 år gamle mannen gående bort til de to kameratene ved minibanken. Han rettet en softgun mot dem, og truet med å skyte dem i knærne dersom de ikke ga ham penger.

Politiets innsatslederpatrulje på stedet like etter ranet skjedde. Foto: Jan Oddvar Eide

Mennene ga de 900 kronene de hadde tatt ut til 19-åringen, som da forlot stedet og tok bussen til Kristiansand. Han ble pågrepet av politiet samme natta. Da var han også i besittelse av et halvt gram hasj.

Fikk søvnproblemer

I retten forklarte raneren at han skulle ta bussen til byen, men var helt blakk. Derfor ranet han til seg de 900 kronene fra de to kameratene.

46-åringen fortalte at han ikke har sovet ei hel natt de drøye to månedene siden hendelsen, og at han etter mørkets frembrudd har blitt urolig flere ganger. Han har fått behandling på sykehuset i lang tid, og den måtte intensiveres etter ranet.

De to kameratene ble ranet av 19-åringen ved denne minibanken i Vennesla sentrum. Foto: Jan Oddvar Eide

Grovt tyveri på bussen

19-åringen ble i tillegg dømt for et grovt tyveri. Det skjedde på bussen i Vennesla. Da han skulle gå av, gikk han fram til bussjåføren, tok hånda ned i veska hans og nappet ut to hundrelapper.

Sjåføren skal ha forsøkt å ta tak i 19-åringen, men fikk da klar beskjed om at han skulle ha pengene. Han tok også en 500-lapp fra bussjåførens veske.

Årsaken til at han stjal poengene fra bussjåføren var at han var blakk, og ville kjøpe seg noe å spise.

Bar våpen i Meny-butikk

I politiavhør nektet han å stå bak ranet, men under fengslingsmøtet i retten erkjente mannen straffeskyld. I retten ga han en uforbeholden tilståelse for både ranet og tyveriet.

Mannen var i tillegg tiltalt for å ha båret en gasspistol i en Meny-butikk, flere tilfeller av narkotikabesittelse, tyveri av to pakker osteburgere og brudd på politiets bortvisning.

Han ble dømt på alle punkter, men det var ranet og tyveriet som var de mest alvorlige forholdene.

Ett års fengsel

Retten la vekt på at det skal reageres strengt mot ran av tilfeldige ofre i det offentlige rom, siden den type lovbrudd bidrar til å skape generell frykt og utrygghet i befolkningen.

Kristiansand tingrett konkluderte med at mannen ville bli idømt ett år og to måneder fengsel dersom han ikke hadde erkjent forholdene. På grunn av tilståelsen ble han dømt til ett års ubetinget fengsel, i tillegg til to måneders betinget fengsel med en prøvetid på to år.

Han måtte også betale tilbake de 900 kronene til de to kameratene som ble ranet ved minibanken. De ble i tillegg tilkjent 20.000 kroner hver i oppreisningserstatning.

19-åringen var ikke straffedømt før han ble dømt for disse forholdene.