KRISTIANSAND: — Dette blir en av de største private barnehagene i Kristiansand. Den har plass til 200 barn, fordelt på 12 avdelinger, forteller Gudrun Svensson, daglig leder for Vågsbygd Fus barnehage.

I slutten av november åpner Vågsbygd Fus barnehage på stedet der Vågsbygd idrettsplass tidligere lå. I første omgang skal barnehagen, som har et areal på over 2000 kvadratmeter over to etasjer, romme 175 barn, som blant annet kommer fra Fus-barnehageavdelinger på Lumber, Karuss og Voie i Kristiansand.

Gudrun Svensson, daglig leder for Vågsbygd Fus barnehage. Foto: Jon Anders Skau

Idrettsbarnehage

Barnehagen skal være en idrettsbarnehage med fokus på fysisk aktivitet.

— Uteområdet vil være spesielt designet med tanke på motorisk utvikling, og skal ha innslag av idrettselementer. De store barna, som er mellom tre og seks år, har sitt eget område, mens de små, som er mellom null og tre år, har sitt. Hensikten er å skjerme de minste, siden barnehagen vil ha såpass mange barn, forklarer Svensson.

I tilknytning til barnehagen i Vågsbygd, er det krav om å etablere et idrettsanlegg for allmennheten. Området, som nå planeres ut, skal romme fotballbane av kunstgress, løpebane, kulestøtbane, lengdehoppbane og klubbhus og garderober. Foto: Tormod Flem Vegge

Hver uke skal barna ha minst to turdager.

— Vi kommer til å benytte oss av Kjosdalen, Storenes og Bragdøya som turområder. Det lokale biblioteket og Vågsbygd samfunnshus vil også bli tatt i bruk, sier barnehagelederen.

Aktivitetsområdet, lekestativer og liknende, ved barnehagen, blir tilgjengelig for offentligheten utenom barnehagens åpningstid.

Anlegger nytt idrettsområde

Vågsbygd Fus barnehage har en kostnadsramme på 80 millioner kroner. Prosjektet inkluderer et nytt idrettsanlegg, som erstatning for den gamle idrettsplassen. Opparbeidelsen av idrettsanlegget var en forutsetning for etableringen av barnehagen. Til gjengjeld solgte kommunen tomta til barnehagen for en rimeligere sum enn det den var verdt.

Anders Johnsrud, rådgiver for Trygge Barnehager. Foto: Trygge Barnehage

— Kravet fra kommunen er at vi skal etablere en fotballbane av kunstgress, løpebane, kulestøtbane, lengdehoppbane og klubbhus og garderober, forteller Anders Johnsrud , rådgiver for Trygge Barnehager.

— Det vil være mulig å løpe 110 meter hekk på løpebanen, supplerer han.

Når barnehagen åpner 25. november, skal også idrettsanlegget stå ferdig. Klubbhuset vil imidlertid ikke være ferdigbygget før i mars-april neste år.

163 barnehager

Selskapet Trygge Barnehager har bygget ut rundt 163 Fus-barnehager i Norge, inkludert den i Vågsbygd.

— Trygge Barnehager er et entreprenørselskap som driver med bygging av barnehager. Vi bygger egne barnehager og barnehager for andre aktører, opplyser Johnsrud.

Barnehagekjeden Fus drifter barnehagene, og har ansvar for ansatte og administrasjon. Hver Fus-barnehage er et eget aksjeselskap med egen daglig leder og styre. 100 prosent av aksjekapitalen til hver enkelt barnehage eies av Trygge Barnehager.

Barnehagens lokaler er på over 2000 kvadratmeter. Barnehagen vil bestå av 12 ulike avdelinger. Foto: Tormod Flem Vegge

— Hver enkelt barnehage beholder overskuddet selv, som egenkapital. Overskuddet brukes til å øke kvaliteten i barnehagen, i form av investeringer eller økt bemanning. I perioder med underkapasitet, har barnehagen mulighet til å tære på egenkapitalen, forklarer rådgiveren.