KRISTIANSAND: Etter at Fædrelandsvennen publiserte saken om at man trenger pass for å reise på ferie til Danmark og Sverige, har kommentarfeltet under saken kokt. Mange har blitt usikre på om det er pass, bankkort eller førerkort som gjelder.

En av de som ble forvirret over hva som er gyldig legitimasjon, var Vibeke Sandåker. Hun reiste til Danmark tirsdag, og tok kontakt med politiet i Kristiansand for å få avklart situasjonen. Der fikk hun beskjed om at det var mer enn godt nok med sertifikat og bankkort som gyldig identifikasjon.

— Jeg ble litt bekymret på om det ville bli vanskelig med tanke på minstejenta, men jeg fikk beskjed om at det ikke var noe problem siden hun reiser samme med begge foreldrene og at vi har gyldig identifikasjon begge to. Ingen trengte å ta med pass, sier Sandåker.

På bakgrunn av dette bestemte vi oss for å se om vi kunne få klarhet i hvilke regler som gjelder.

Politiet i Agder: - Førerkort eller bankkort med bilde

Da Fædrelandsvennen var i kontakt med politiet i Agder fikk vi beksjed av sentralbordet om at det var stor pågang av folk som lurte på hvilke regler som gjaldt. Fra dem fikk vi vite at det gyldig førerkort og bankkort med bilde var godt nok.

Det samme svaret fikk vi også fra Jan Vidar Ødegaard, fungerende leder av felles forvaltningsenhet i Agder politidistrikt. Han forteller at hensikten med personkontrollen på fergeanløp fra Danmark og inn til Norge, er å avdekke ulovlig innreise av personer som ikke har gyldig adgang til landet.

— Norske - og nordiske statsborgere kan dokumentere sin identifikasjon med for eksempel førerkort eller bankkort med bilde. Borgere fra andre land må ha gyldig reisedokument, sier seksjonslederen.

På politietshjemmeside står det derimot følgende:

Vi anbefaler at du tar med pass på alle utenlandsreiser, også på reiser innenfor Schengen-området. Kun pass er gyldig som reise- og id-dokument utstedt av norske myndigheter og bekreftelse på norsk statsborgerskap. Fly- og fergeselskaper og hoteller krever ofte pass ved innsjekking.

Ambassaden: - Husk pass

Allerede her kan man bli litt forvirret. Så hva sier de ved den Norske ambassaden i København?

— Vi har en veldig enkel anbefaling å komme med. Husk pass når du reiser – også for reiser i Norden – da kun pass er gyldig som reise- og id-dokument. Også barn skal ha eget pass, er det krystallklare svaret derfra.

Her kan du lese saken ambassaden selv har lagt ut om dette emnet.

Kan nektes hjemreise uten pass

Ambassaden vill ikke si noe om politiet i Agder sin beskjed om at det holder med førerkort eller bankkort med bilde. Men de har opplevd flere tilfeller av at nordmenn er blitt stanset på kaia i Danmark og nektet å komme ombord på båten uten pass. Da har de måttet reise til København for å skaffe seg nødpass. Det opplyser også Utenriksdepartementet at de har opplevd.

— Vi er blitt kontaktet av nordmenn på fergekaia i Frederikshavn som må kjøre helt til København for å få nødpass. Vi ser dessverre at mange nordmenn ikke har fått med seg de utvidede grensekontrollene, sier fagdirektør Mari Wålberg for seksjon for konsulære saker i Utenriksdepartementet.

Anbefaler pass

Også Color Line anbefaler at alle passasjerer tar med seg pass på grunn av økt grensekontroll inn til Norge.

— Vi følger retningslinjene fra myndighetene, vår anbefaling er at folk har med seg pass. Det er det alltid lurt å ha med seg, sier Helge Otto Mathisen, konserndirektør kommunikasjon og samfunnskontakt i Color Line.