— Jeg stemte selv for å oppheve sexkjøpsloven på landsmøtet, men ser nå at det er flere grunner for å beholde forbudet, sier Janne Fardal Kristoffersen.

Ordføreren i Lindesnes og leder av Vest-Agder Høyres kvinneforum har ledet høringsutvalget i fylkespartiet, som enstemmig gikk inn for å videreføre dagens sexkjøpslov. Et enstemmig fylkesstyre sluttet seg deretter til anbefalingen, som blir Vest-Agder Høyres høringsuttalelse til partiet sentralt.

— Som Høyre-politiker setter jeg enkeltmenneskes frihet høyt, men dette må ikke bidra til at mennesker blir utnyttet som handelsvarer. Det er positivt at sexkjøpsloven både har bidratt til at det har vært en nedgang i salg av seksuelle tjenester på mellom 20 og 30 prosent. Enda viktigere er det at Norge ikke lengre fremstår som et så attraktivt marked for trafficking, sier hun.

Janne Fardal Kristoffersen sier hun ikke tror det er mulig å komme verdens eldste yrke helt til livs, men mener det er bra dersom samfunnet kan gjøre etterspørselen etter slike tjenester mindre.

Sak i Aust-Agder

— Jeg er prinsipielt imot å ta omkamp på landsmøtevedtak, men dette er en spesiell sak. Når Vest-Agder Høyre nå har endret syn, mener jeg det er naturlig at også saken tas opp til diskusjon ho oss, sier leder Arne Thomassen i Aust-Agder Høyre.

Kommunikasjonssjef Sunniva Ihle Steinstad i Høyre sier at høringsfristen ennå ikke er gått ut, og at partiet sentralt derfor ikke er kjent med hvordan andre fylkeslag stiller seg til spørsmålet.

Er på linje

Venstre har tidligere gått inn for å oppheve sexkjøpsloven.

Leder av Agder Venstre, Torunn Sandvand, sier hun personlig heller mot at det fremdeles bør være forbudt å kjøpe sex i Norge.

— Det finnes argumenter både for å beholde og oppheve forbudet. Det viktigste for meg er å beskytte de som prostituerer seg mot vold og tvang. Jeg menger også et forbud kan være et viktig signal til samfunnet om at dette ikke er en ønsket aktivitet, sier hun.

Fylkesleder Torhild Brandsdal i Vest-Agder KrF er glad for at Vest-Agder Høyres nye syn.

— Jeg regner med at det er evalueringen som nå er gjort av sexkjøpsloven som har fått fylkeslaget til Høyre til å endre syn, sier hun.

Leder av Vest-Agder Arbeiderparti, Bjørn Egeli, er ikke mindre fornøyd.

— Dette er loven som vi kjempet fram sammen med KrF, og det ser ut som om evalueringen har bidratt positivt til å begrense prostitusjonsvirksomheten i Norge. Nå får vi bare håpe at resten av Høyre hører på fylkeslaget i Vest-Agder, sier han.