Kristiansand kommer til å gå med overskudd de kommende årene, byen vil få penger på bok og folk skal betale litt mindre i eiendomsskatt.

Det kom fram da forslaget til budsjett ble presentert onsdag.

— Det er ingen grunn til å rope krise. Men der de borgerlige vil bruke pengene på skattekutt, vil vi heller bruke de på skole, eldre og kultur. Skattekuttene betyr lite for den enkelte, men det betyr mye for sektorer som rammes av kutt, sier Mette Gundersen, gruppeleder i Ap.

Reduksjonen i eiendomsskatt, betyr at du betaler 50 kroner mindre i eiendomsskatt neste år hvis boligen er verdt tre millioner.I 2018 betaler du 250 kroner mindre enn i dag.

— Det viktige for oss nå er at vi knekker kurven og det er ikke noe tema å øke eiendomsskatten. Selv om det ikke betyr så mye for den enkelte, er dette en ordning som kan slå urimelig ut for noen, sier ordfører Arvid Grundekjøn (H).

Litt optimist

Bystyret i Kristiansand har bestemt seg for at kommunen ikke skal ha mer enn 5,3 milliarder i gjeld. Det betyr at planlagte utbygginger innen skole og kirke blir utsatt (se egen oversikt).

Tiden for store satsinger som Aquarama og Kilden er også forbi.

Det betyr også at kommunen ikke trenger å bruke så mye på å betale ned lån. Mens ekstra inntekter før ble brukt til å betale lån, kan de nå gå til å opparbeide et fond som skal være på 100 millioner i 2018. — Selv om det er stor usikkerhet, ser det ut til at vi nå kan skaffe oss et ekstra handlingsrom. Det trenger vi for å kunne møte utfordringene etter 2020, sier rådmann Tor Sommerseth.

Da kommer den store veksten i antall eldre. Kristiansand må bygge nytt sykehjem og får større utgifter innen helse.

Skole kutter

Rådmann Tor Sommerseth sier til Fædrelandsvennen at han kunne ha foreslått et budsjett med større utgifter, men da hadde altså ikke kommunen klart å få til et overskudd.

De stramme tidene betyr kutt i flere sektorer. Skole må ta de største kuttene med til sammen 42,5 millioner de kommende fire årene.Rådmannen foreslår likevel ikke å legge ned skoler, til tross for at Kristiansand er den storbyen i Norge som bruker mest på skole per elev. Forklaringen er en skolestruktur med mange små skoler.

Nedleggelser

Grundekjøn avviser ikke om at forslag om nedleggelser kommer opp igjen.

— Vi ligger høyt på grunn av skolestrukturen og kullene vokser. Derfor er struktur et tema. Men samtidig er det også kostnader knyttet til det, sier Grundekjøn.

Mette Gundersen har denne forklaringen på hvorfor skolene vernes i forslaget:

— Rådmannen har hatt flere runder uten å få til dette. Derfor overlater han nok til politikerne å foreslå nedleggelser. Men vi har lagt den diskusjonen død, sier Gundersen.

Usikkert

Selv om det ser lysere ut for Kristiansand, er det likevel flere forhold som kan svekke økonomien betydelig.

Kristiansand nyter godt av en lav rente. Stiger den, så øker utgiftene.

Veksten i skatt er også usikker. Går offshoreindustrien dårligere, vil det merkes i lavere skatteinntekter.

— Kristiansand har vært på den grønne gren, men signalene om nedgang i oljeprisen er ikke så positive, sier Grundekjøn