Venneslaheimen omsorgssenter styrer mot et overforbruk på 4,5 millioner kroner i år. Foto: Henrik Ihme

— Ja, jeg er bekymret. Men dette er økonomiske utfordringer vi har hatt i lang tid, og enhetene opplever sterkt ressurskrevende brukere.

Følg Fædrelandsvennen Vennesla på Facebook

— Men vi har sterkt fokus på dette, og vil vurdere tiltak i neste års budsjett, sier rådmann Svein Skisland til Fædrelandsvennen.

Overforbruk

Tertialrapporten som dissekerer kommunens økonomi etter åtte måneder, viser store økonomiske utfordringer for enhetene hvor utviklingshemmede, sykehjem, rus/psykiatri, barnevern og sosialarbeid inngår.

Venneslaheimen omsorgssenter styrer mot et overforbruk på 4,5 millioner kroner i år. Foto: Henrik Ihme

Totalt ser disse ut til å bruke rundt 12 millioner kroner mer enn budsjettert (se faktaramme).Venneslaheimen er den store budsjettsynderen, som går mot 4,5 millioner kroner i underskudd. Enheten rapporterer om store økonomiske utfordringer, på grunn av ressurskrevende brukere og ekstra utgifter på ekstrahjelp, overtid og faste lønnstillegg.

Leder av Levekårsutvalget, Inger Turid Tonstad (KrF), har ikke sett rapporten, men sier at underskuddet er langt høyere enn ventet.

— Beløpet er urovekkende stort. Men vi vet at budsjettet er stramt, og at dette er pressede områder.

Utfordringer

- Handler dette om for stramme rammer - eller dårlig økonomistyring, Skisland?

— Det er flere elementer. Totalt sett bruker vi forholdsvis lite penger på helse og omsorg. Men det oppstår ekstra utfordringer, og vi ser nå nærmere på hvordan vi skal takle det.

- Så det handler om uforutsette utgifter?

— Noe av det er uforutsett, men underskuddene er også en trend vi har sett, sier han.

Kommunalsjef for helse og omsorg, Ragnhild Bendiksen, sier at kommunerevisjonen nå gjør dypdykk i budsjettene til Venneslaheimen langt tilbake i tid for å finne følgefeil.

Beløpet er urovekkende stort

— Det er vi glade for, og det kan forklare noe. Samtidig er årsaken til underskuddene sammensatt, og henger også sammen med endringer, blant annet for turnusarbeidere, som ikke er blitt fanget godt nok opp i budsjettarbeidet.

— Situasjonen er ikke holdbar, men vi jobber hardt med å finne ut av dette. Samtidig er budsjettet stramt, og vi ligger under landssnittet på utgifter, sier hun.

Balanse

Økonomisjef Gerd Signe Vigebo har ført tertialrapporten i hånden.

— Vi har planlagt en grundig gjennomgang av økonomien i enheten, men på grunn av ressursproblemer har vi ikke kommet så langt i dette arbeidet. Dette må bli en prioritert oppgave fremover, skriver hun om Venneslaheimen.

Rapporten legges fram politisk neste uke.

— Vi jobber med å få større oversikt i de enkelte enhetene, og å få bedre kontroll i samarbeid med enhetslederne, sier hun.

- Hvilket utslag vil underskuddet gi på budsjettet ved årets slutt?

— Forutsatt at alt går som ventet, så vil det gå greit. Noen enheter går i pluss, og vi får vanligvis mer i tilskudd enn beregnet.

Til nå gir endringer i inntektene en sum til overs på snaut 1,5 millioner kroner, som foreslås satt over på det generelle disposisjonsfondet. Det lyder nå på 46,9 millioner kroner.

I budsjettet har kommunen beregnet netto driftsresultat til 0,4 prosent av inntektene. Det anbefales at prosenttallet bør ligge på tre - minst.

— Vi er ikke der, men vi håper å slippe å bruke av fondet, sier Vigebo.