KRISTIANSAND: Det skjer på den internasjonale kvinnedagen fredag 8. mars. Arrangementet i Kilden teater— og konserthus i Kristiansand markerer starten på det offisielle Stemmerettsjubileet i Norge. I år er det 100 år siden Stortinget vedtok allmenn i stemmerett for kvinner i Norge.

Forestillingen i Kilden vil være fullstappet med kjente gjester og blir direktesendt på NRK.

— Det kommer til å bli virkelig stort. I tillegg til Kongen og kronprinsesse Mette-Marit, kommer statsministeren og flere andre ministre, forteller markedsdirektør Trond M. Backer i Kilden.

Det er den nasjonale Stemmerettskomiteen, i samarbeid med Kilden, som står bak tilstelningen i Kristiansand. Konferansierer vil være Ingrid Bjørnov og Kari Slaatsveen.

De musikalske bidragene er mange, og er i hovedsak kvinner.

— På programmet står blant andre Anne Grete Preus, Noora Noor, Karin Krog, Wenche Myhre. Det er virkelig et knippe av prominente gjester vi har fått, forteller Backer.

Barne- og likestillingsdepartementet, Vest-Agder fylkeskommune, Fylkesmannen i Vest-Agder og Kristiansand kommune er vertskap for en mottakelse i etterkant av forestillingen.

— Kilden har gjort en god jobb med å selge inn ideen til den nasjonale Stemmerettskomiteen. Tenk hvor flott det er for Kristiansand og Vest-Agder at denne markeringen er lagt til Kilden i beste gullrekketid, attpåtil på kvinnedagen 8. mars. Det gir oss en ekstra piff som skal ha eget arrangement 11. juni, også det i Kilden, sier Ragna Marie Henden, fylkesleder for den regionale Stemmerettskomiteen i Vest-Agder.

11. juni 2013 er det 100 år siden fire stortingsmenn fra Vest-Agder la frem det endelige forslaget til vedtak i Stortinget som enstemmig ga lik stemmerett for kvinner i Norge. Aasulv O. Bryggesaa fra Eiken, Nils Andreas Aanensen Djuvik fra Nes i Flekkefjord, Olav Andreas Eftestøl fra Fjotland i Kvinesdal og Tomas Nikolai Torsvik fra Randesund, er de fire stortingsmennene som tok "sjarmøretappen", og fikk gjennom et enstemmig vedtak i Stortinget. Den historiske bakgrunnen gjør det enda mer interessant og aktuelt å lage 11. juni til en stor jubileumsdag i Agder.