Øyesykepleier Målfrid Thorsen (t.v.) og ortoptist Pamela Fried frykter konsekvensene dersom øyepoliklinikken i Kristiansand blir flyttet til Arendal. Foto: Reidar Kollstad
Ortoptist Pamela Fried håper det ikke blir noe av tanken om å flytte øyepoliklinikken fra Kristiansand til Arendal. Foto: Reidar Kollstad
Ortoptist Pamela Fried håper det ikke blir noe av tanken om å flytte øyepoliklinikken fra Kristiansand til Arendal Foto: Reidar Kollstad
Even Bentzen (7) er blant barna som har fått undersøkelse ved øyeavd i Arendal. Her ble han undersøkt av optiker Anne Kollandsud i april 2012. Foto: Tomm W. Christiansen
Øyepoliklinikken i Arendal kan få ansvaret for hele Sørlandet. Fra venstre optiker Anne Kollandsud, overlege Jon Erik Slagsvold og ortoptist Cathy Lewis på et bilde fra april 2012. Foto: Tomm W. Christiansen

Det er avdelingsleder ved øyeavdelingen i Arendal, Jon Erik Slagsvold, som leder arbeidet med å vurdere flytting av virksomheten ved Sørlandet sykehus.

— Ting kan tyde på at det blir Arendal som skal overta alt, sier Slagsvold.

Det synes de ansatte i Kristiansand ikke noe særlig om.

Even Bentzen (7) er blant barna som har fått undersøkelse ved øyeavd i Arendal. Her ble han undersøkt av optiker Anne Kollandsud i april 2012. Foto: Tomm W. Christiansen

Cerebral parese— Av de rundt 6000 konsultasjonene vi har i Kristiansand er 3300 barn i følge med pårørende. Blant annet barn med cerebral parese, som er inne til kontroll opp til fire ganger i året, og barn med downs syndrom, sier ortoptist Pamela Friede og øyesykepleier Målfrid Thorsen og forteller at de også sjekker barn med dårlig syn, skjeling og andre problemer.

Slagsvold sier at det er to viktige årsaker til å vurdere flytting: problemer med å få tak i nok leger og plassmangel.

— I Arendal har vi nok plass, og med vårt etablerte fagmiljø, som med en flytting vil bli ytterligere styrket, vil det bli lettere å rekruttere, sier Slagsvold.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook.

Operasjoner

Mens Kristiansand har rundt 6000 konsultasjoner i året, har Arendal rundt 18.000. Slagsvold forteller at alle operasjoner, rundt 3000 i året, foregår i Arendal, ingen i Kristiansand, og slik har det vært i 12 år.

Det er skammelig at vi ikke har klart å redusere ventetidene mer, og at pasienter er blitt sendt andre steder.

Et viktig moment i vurderingen av flytting, blir transportutgifter for pasientene. I følge Friede og Thorsen vil svært mange av pasientene som må reise til Arendal, kreve refunderte reiseutgifter, noe sykehuset må bekoste.

Avdelingen i Arendal har inntil nylig hatt ventelister på over ett år for eldre pasienter med grå stær. Optikere og øyleleger på Sørlandet har sendt tusenvis av pasienter til andre sykehus i Norge, for å få operasjoner innen rimelig tid.

Øyepoliklinikken i Arendal kan få ansvaret for hele Sørlandet. Fra venstre optiker Anne Kollandsud, overlege Jon Erik Slagsvold og ortoptist Cathy Lewis på et bilde fra april 2012. Foto: Tomm W. Christiansen

Skammelig— Det er skammelig at vi ikke har klart å redusere ventetidene mer, og at pasienter er blitt sendt andre steder, sier Slagsvold.

De ansatte ved poliklinikken i Kristiansand kan ikke forstå at det skal være forsvarlig å overføre 6000 konsultasjoner til Arendal, når de ikke klarer å håndtere pasientene de allerede har.

— Vi er redd det blir flere fristbrudd og dårligere behandling i Arendal, sier Friede.

I november begynte poliklinikken i Arendal med behandling også på kveldstid, og fikk ansatt en ny lege. Det har redusert ventetiden fra over ett år til sju måneder.

Øke

— Dette er langt fra godt nok, men med dette tempoet vil vi øke antall operasjoner med 500 per år, sier Slagsvold.

Han er også i ferd med å besette to nye legestillinger, men de vil ikke kunne settes i sving før det er gjort ombygginger i Arendal.

Ikke plass

— Per i dag har vi verken nok plass eller utstyr til å øke innsatsen på grå stær ytterligere, sier Slagsvold. Men dersom han får gjennomslag for en ombygging av lokaler til operasjonsstuer, regner han med å kunne øke med 2000 operasjoner i året. Han peker på at eldrebølgen vil øke behovet for øyebehandling kraftig i årene framover. Ikke bare på grå stær, men flere andre øyesykdommer som oppstår med alderen.