Steinar Larsen hadde ventet i rundt ett kvarter for å få bytte. Foto: Sondre Steen Holvik
XXL opprettet en egen kø for de som skulle bytte varer. Foto: Sondre Steen Holvik
Philip Wasmuth var foreberedt på køen hos Elkjøp Megastore. Foto: Sondre Steen Holvik
Mange var innom Markens for å bytte julegaver. Foto: Sondre Steen Holvik
Senterleder Ruben Storevold sier at Sørlandssenteret har god infrastruktur, som gjør at de kan håndtere stor pågang enklere. Foto: Sondre Steen Holvik

— Det har allerede kommet litt køer utenfor de største butikkene. Noen sto utenfor og ventet på at vi skulle åpne, de ville vel være ute i god tid, sier senterleder for Sørlandssenteret, Ruben Storevold, til Fædrelandsvennen lørdag morgen.

På senteret hadde XXL satt opp en egen byttekø med vekter som passet på, og på G-Max måtte flere kunder vente en stund før de kunne få bytte julegavene.

15 min i kø

En av dem var Steinar Larsen.

— Nå har jeg stått her i kø i et kvarter, det var ikke akkurat som forventet, sier han.

Larsen skal bytte en vare for noen andre.— Jeg visste jo at det kunne bli litt ekstra ventetid, og jeg tenkte at det var greit å få det gjort. Nå blir køen lengre og lengre, og det virker som om butikken er litt mer opptatt av å selge enn å ta imot varer som skal byttes, sier han.

Økt vakthold

Ifølge senterlederen er køsituasjonen på Sørlandssenteret egentlig ganske god.

— Vi har god infrastruktur, og 20 forskjellige innganger slik at det er enkelt for kundene å parkere nær butikken de skal til. Siden det er byttedag har vi økt vaktholdet, og vi venter en jevn strøm av folk fram mot klokka 19 i kveld. Butikksjefene pleier og å ta en prat med ansatte om hvilke regler som gjelder for butikken, de er jo opptatt av å kunne gi så god service som mulig, sier han.

Da Fædrelandsvennen var en tur innom senteret var det ikke store køer mange steder, men jevn flyt på senteret.

På Elkjøp Megastore var det og kø foran byttedisken.

— Jeg har allerede vært her en gang før i dag, men nå går køen treigere enn da, sier Philip Wasmuth.

Han skulle bytte inn en spillkonsoll.

— Nå har jeg stått her i et par minutter, men jeg var foreberedt på at dette kunne ta tid, sier han.

6 av 10 bytter

Harald Andersen, daglig leder i Kvadraturforeningen, forventer mange folk til sentrum i dag.

— På landsbasis er det seks av ti som har noe å bytte denne dagen, så det kan fort bli snakk om flere titusen som vil ta turen til Kvadraturen. I tillegg har en del butikker allerede begynt med romjulsalget, så vi forventer en stor handels- og byttedag i sentrum, sier Andersen.

Fædrelandsvennen var en tur innom Markens og Sandens i 12-tiden, og da var det ikke store køer å se. Ifølge Andersen er butikkene godt rustet for å ta seg av kundene.

— Butikkene sørger for ekstra betjening, som er noe av det viktigste de kan gjøre for å håndtere strømmen av mennesker. Mellom klokka 12 og 15 vil det være høyt trykk i sentrum, men butikkene i Markens har åpent til klokka 16, så det skal være god tid til alle som skal innom for å bytte gaver, sier han.