Sea King-heli­kopter søkte etter savnet kvinne

Søket etter 85 år gamle Aslaug Tjomsland, som tirsdag ble meldt savnet øst for Vigmostad i Lindesnes, gjenopptas med full styrke torsdag morgen.

LINDESNES: – Det har ikke vært mye aktivitet i området i natt. Vi har hatt en hundepatrulje ute, men ingen søk utover det. Nå fra morgenen startes det opp igjen for fullt. Først vil man søke seg ferdig i det området som det har vært jobbet i, og når det er gjort, trolig et stykke utpå dagen, så vil det tas en ny vurdering på hvordan man skal ta dette videre, sier operasjonsleder Miriam Stausland i Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen klokka 06.40 torsdag morgen.

Politiet trappet søket kraftig opp onsdag, etter at leteaksjonen startet tirsdag ettermiddag. Aslaug Tjomsland (85) ble sist sett mandag 13.30-tiden.

Rett over klokka 12 onsdag ettermiddag var Sea King-helikopteret på plass. Innsatsleder Einar Deisz visste sent onsdag kveld ikke om letemannskapene får luftassistanse torsdag.

– Jeg har ikke eksakt tall på hvor mange som vil delta i søket torsdag morgen, men det blir over 20 mennesker, sier Deisz.

Letemannskapene søker fortsatt etter 85-åringen med håp om å finne henne i live.

– Det er søkt ganske tett i relativt stort område, i cirka en kilometer. Og så er det gjort grovsøk utover det. Vi utvider området hele tiden, og vil gjøre finsøk i flere områder når dagslyset kommer.

Flere hundepatruljer deltar i søket onsdag ettermiddag. Foto: Jarle R. Martinsen

Ikke sett siden mandag

– Kvinnen ble sist observert for to dager siden på sin egen eiendom. Om det ikke gjøres noe funn i løpet av dagen, må vi begynne å tenke annerledes, sa Jan Åge Sakariassen, innsatsleder i politiet, til Fædrelandsvennen tidligere på onsdag.

– Er det fortsatt håp om å finne henne i live?

– Det har vært kaldt, iallfall det første døgnet. Men vi søker i bygningsmasse i området. Hvis hun har kommet seg inn et sted der det er varme, er det en mulighet for at vi kan finne henne i live, sa Sakariassen.

Søker gjennom kvelden

Tidligere på onsdag var 50–60 personer aktive i søket. Ved 17-tiden holdt rundt 30 personer fortsatt på å søke etter kvinnen.

– På grunn av mørket er vi nødt til å lete litt mer på sti og vei utover kvelden. Det blir ikke gjort like mye i terrenget nå som tidligere på dagen, opplyste innsatsleder Einar Deisz da.

Han fortalte at mannskapene hadde gjort et grovsøk over et større område gjennom dagen, og at de da var over på finsøk. Blant annet ble det søkt i garasjer, skur og andre bygninger i området.

Det er 85 år gamle Aslaug Tjomsland som er meldt savnet. Foto: Privat

Store styrker i sving

Kvinnen ble meldt savnet tirsdag ettermiddag, etter at hun ikke var blitt sett siden 13.30-tiden på sin egen eiendom dagen før. Det er ikke kommet inn ferskere observasjoner av kvinnen, opplyser innsatsleder Deisz.

Søket tar utgangspunkt i kvinnens bolig like ved Oppsal skolehus, som ligger øst for Vigmostad i Lindesnes kommune.

Onsdag morgen gikk politiet ut med både navn og bilde på kvinnen. Det er 85 år gamle Aslaug Tjomsland som er meldt savnet.

Hennes tantebarn Torhild Helleren og Solfrid Tjomsland har deltatt i leteaksjonen. De opplyser at Aslaug Tjomsland ikke har barn, og at hun har vært enke i om lag ti år.

– Hun er sprek. Men vi må være realistiske. Det er ikke mye håp igjen nå, sier de to kvinnene, og legger til at det var fire minusgrader i området natt til tirsdag.

– Det viktigst er at hun blir funnet, sier Helleren og Tjomsland.

Tantebarna Torhild Helleren (t.v.) og Solfrid Tjomsland deltar i leteaksjonen. Foto: Jarle R. Martinsen
Her er Sea King-helikopteret på plass ved huset til savnede Aslaug Tjomsland. Foto: Jarle R. Martinsen

Politiet er interessert i tips og kan kontaktes på telefon 02800.

Mannskap fra politiet, hundepatruljen og frivillige organisasjoner søkte i terrenget tirsdag kveld og natt til onsdag uten funn. Det ble brukt drone med varmesøkende kamera i søket.

– 25 personer fra sivilforsvaret, rundt ti fra Røde Kors og seks hundepatruljer er ute og leter nå. I natt ble det brukt to droner i søket, uten resultat, sa Sakariassen onsdag ettermiddag.

Ved 13-tiden landet helikopteret utenfor huset til den savnede kvinnen, etter et resultatløst søk. Det hadde da søkt vest for huset.

I 13.30-tiden gjenopptok Sea King-helikopteret søket innenfor et område på 2,5 kilometer øst for bolighuset uten at 85-åringen ble funnet.

Politiets innsatsleder, Jan Åge Sakariassen. Foto: Jarle R. Martinsen

– Går tur hver dag

Innsatslederen opplyser at 85-åringen er i god form, alderen tatt i betraktning.

– Hun bor alene i huset sitt. Hver dag pleier hun å gå en runde på rundt 30 minutter i nærheten av eiendommen sin, sier han.

Politiet har tidligere opplyst at kvinnen skal være kledd i mørke klær, ha en rødlig lue og at hun bruker gåstaver eller stokk.

Mange deltar i søket etter den savnede 85-åringen onsdag. Foto: Jarle R. Martinsen
Politiet vil ved mørkets frembrudd vurdere om søket skal gå over i en ny fase, dersom kvinnen ikke er funnet. Foto: Jarle R. Martinsen

De ber folk i området om å sjekke eiendommene sine for å hjelpe til å søket.

– Vi oppfordrer beboere i området til å sjekke egen bygningsmasse, altså uthus/bod/garasje i tilfelle kvinnen kan ha tatt seg inn der, sier oppdragsleder Hans W. Waage i Agder politidistrikt i en pressemelding.

Flere frivillige deltar i søket etter savnede Aslaug Tjomsland (85) onsdag. Søket startet tirsdag ettermiddag ved Oppsal skolehus, som ligger øst for Vigmostad i Lindesnes kommune. Foto: Jarle R. Martinsen
25 personer fra Sivilforsvaret er på plass onsdag. Foto: Jarle R. Martinsen