Venstres nye toppkandidat, Ivar Bergundhaugen, mener et samarbeid med de andre borgerlige partiene vil bli lettere når ordfører Arvid Grundekjøn nå slutter.

— Høyre har byttet toppkandidat til Harald Furre som er mer sentrumsorientert. Det mener jeg er positivt. Det betyr at det blir lettere å samarbeide med Høyre, sier Bergundhaugen.

Han skal overta etter Dag Vige som har vært med i bystyret siden 1987. Bergundhaugen er opprinnelig fra Oslo, og er i dag nestkommanderende for befalsskolen på Kjevik.

Snakke sammen

Bergundhaugen sier de er åpne for et samarbeid både til høyre og venstre i Kristiansand. Dermed åpner han for at de blir med i dagens samarbeid mellom Høyre, Frp, KrF og Pensjonistpartiet.

Disse partiene har hatt et forpliktende samarbeid om budsjettene og om saker som kommunal kontantstøtte.

— Jeg oppfatter Venstre som det eneste sentrumspartiet i Kristiansand og at KrF er lengre ut på høyre-aksen enn Høyre. Min opplevelse er at KrF ikke er like rause lokalt som nasjonalt. Det viktigste er likevel hva vi kan klare å bli enige om, sier Bergundhaugen som i helga deltok på Venstres landsmøte i Tromsø.

Frp

— Det er uaktuelt for dere med å gå i regjering med Frp, men du er åpen for et tett samarbeid i Kristiansand?

— Et samarbeid med Frp vil avhenge av resultatet etter valget og hva vi kan klare å bli enige om. Men vi avviser ikke Frp fordi de er Frp.

De har ennå ikke begynt å snakke sammen, men Bergundhaugen mener samtalene må starte før valget.

— Ringer de ikke oss, så ringer vi dem.

Avstand

Ved forrige valg sa Venstre nei til et forpliktende samarbeid med KrF, Høyre og Frp.

— Det skyldtes blant annet Frps innvandringspolitikk og at de ikke var villige til å innføre miljøtiltak som kunne hatt effekt. Det er også en del som har hatt blandede følelser for at kristne organisasjoner har fått særbehandling ved økonomiske tildelinger, sier dagens gruppeleder Dag Vige.

— Venstre ønsket posisjoner, men takket nei da det kom til politikken, sier varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF).

Han vil gjerne ha med Venstre i det han omtaler som et bredt ikke-sosialistisk flertall.

— Hva synes du om at Bergundhaugen omtaler KrF i Kristiansand som mindre rause enn moderpartiet?

— Det får stå for hans regning. Men er det en ting jeg vil trekke fram, er det min kamp for de som har falt utenfor. Jeg vil gjerne ha med Venstre i den kampen.

Ingen kontantstøtte

Høyres ordførerkandidat, Harald Furre, er svært positiv til å få med Venstre. Høyre vil i så fall få med en samarbeidspartner som til liks med dem vil avvikle den kommunale kontantstøtten for to-åringer. Også Frp åpner for det.

Venstres hjertesaker i skolepolitikken, gratis kjernetid i barnehagen og billigere sfo for lavinntektsfamilier, kan også få Høyres støtte.

— Jeg skal ikke forskuttere noe, men dette er også forslag som Høyre har vært inne på, sier Furre.

Innvandringsstopp

Frp og Venstre står langt fra hverandre i flere saker. Blant annet har Frp programfestet at Kristiansand i neste periode ikke skal ta imot flyktninger.

De siste årene har Kristiansand tatt imot rundt 200 flyktninger i året.

— Vi ønsker en pause. Men det er viktig å understreke at vi ønsker det av hensyn til integreringen. Kristiansand har tatt imot langt flere flyktninger enn de andre store byene, sier Stian Storbukås, Frps toppkandidat i Kristiansand.

Kristiansand bystyre vedtok å ta imot 200 flyktninger i 2014 og 180 i år. Til sammenlignin vil Stavanger ta imot 120 og Drammen 130. ## Ikke hinder

Han mener likevel at deres standpunkt ikke trenger å hindre et samarbeid med Venstre.

— Mottak av flyktninger har ikke vært en del av samarbeidet, sier Storbukås som gjerne vil ha med Venstre.

Frp kan til og med komme til å støtte en avvikling av kontantstøtten.

— Der hører vi på de beste argumentene.