— 3,40 er ikke uoverkommelig, og 8,00 på 3000 meter er også ei drømmegrense. De motiverer meg litt ekstra, sier Udø Pedersen.

Mandalitten løp i fjor på henholdsvis 3,44 og 8,07, men beviste lørdag at han har hevet seg da han på de aller siste meterne avgjorde NM-gullet på tre kilometer terrengløp til sin fordel. Bak ham på resultatlisten var flere sterke navn, som blant andre Grimstad-gutten Hans Kristian Fløystad, som endte på fjerdeplass.

— Jeg har flere ganger vunnet gull i nordiske juniormesterskap, og jeg har vunnet NM-gull innendørs som senior, men det er hakket hvassere å vinne NM-gull utendørs i seniorklassen. Denne prestasjonen er min beste i karrieren, fastslår 21-åringen.

Vant etter fotofinish

Han lå bak Ørjan Grønnevik inn på oppløpet, men klarte å snike seg forbi på de aller siste meterne, akkurat slik han gjorde da han vant 3000 meter innendørs i vinter. Men målgangen var så jevn at det måtte fotofinish til for å avgjøre i helga.

— Jeg føler jeg er flink til å få ut det aller siste når det trengs. Det prøver jeg å jobbe bevisst med, sier Udø Pedersen, som ble nummer sju i NM terrengløp lang løype i fjor høst.- Bildet viser tydelig at Grønnevig holder deg i armen på oppløpet?

— Jeg reagerer ikke veldig på det. Men det er en arm som kanskje ikke skulle vært der, og hadde han vunnet kunne det vært litt skummelt. Noen ville kanskje lagt inn protest. Men det var ikke vondt ment, og det er slikt som skjer, sier sørlendingen diplomatisk.

Det er 1500 meter som er hoveddistansen hans, og målet er U23-EM i Tallinn i sommer.

— Først må jeg kvalifisere meg ved å løpe under 3.45, deretter skal jeg være med å kjempe i mesterskapet. Planen er å være i toppform der.

Inspirert av Henrik Ingebrigtsen

Udø Pedersen forteller at Henrik Ingebrigtsens vei mot verdenstoppen på 1500 meter, er til stor inspirasjon.

— Han viser at det er mulig å løpe ganske mye fortere. Det er bare til å jage videre.

— Kunne du slått Ingebrigtsen om han hadde stilt i NM?

— Jeg hadde ikke hatt sjans. Men det hadde vært veldig gøy å få en pekepinn på hvordan jeg ligger an sammenlignet med ham. Og noen av dem jeg slo har løpt 10.000 på 28,40 og 800 meter på 1,47. Det var godt å se at jeg kan hamle opp med slike løpere, sier Udø Pedersen.

Han ble ikke tatt ut på landslaget, som nylig ble offentliggjort.

— Men hvis det fortsetter slik, bør det være gode muligheter til neste år.

I tillegg til Fløystad på fjerdeplass, ble lyngdølen Håkon Mushom nummer 12, mens et trekløver fra Kristiansand Løpeklubb, Kristian Tjørnhom, Eivind Knutsen og Stian Bekkevoll ble henholdsvis nummer 14, 20 og 22.