På et møte i Oslo besluttet hele sentralstyret i Senterpartiet å stille sine plasser til disposisjon, sammen med nestlederne og partilederen.

— Møtet foregikk ikke dramatisk, men det er klart dette ikke er hverdagskost. Jeg kjenner på en veldig lettelse. Det føles godt. Nå har vi tatt skritt i riktig retning. Nå går vi framover igjen, sier Gro-Anita Mykjåland til Fædrelandsvennen.

Ønsker gjenvalg

Hun er Sørlandets eneste medlem i Sps ledelse. Hun kom inn i sentralstyret for et snaut år siden.

— Slik situasjonen utviklet seg, måtte hele sentralstyret gi valgkomiteen best mulig spillerom og stille plassene til disposisjon. Jeg minner om at Liv signe Navarsete ikke trakk seg, hun anbefalte nytt landsmøte. Deretter kom debatten om at hvis hun skulle gå, måtte Ola Borten Moe også gå. Dette kunne endt i en maktkamp. Nå unngår vi det. Nå får valgkomiteen frie hender til å finne en helt ny ledelse, sier Mykjåland, som sier hun selv ønsker å fortsette i sentralstyret, hvis hun får tillit.

Fylkesleder i Vest-Agder Sp, Thor Jørgen Tjørhom, sier Sp på Agder vil forsøke å få Mykjåland gjenvalgt til sentralstyret.

— Vi kjempet for å få Mykjåland inn i sentralstyret for ett år siden. Nå vil Agder stå samlet om å få henne gjenvalgt til sentralstyret. Det er viktig at Sørlandet er med i partiets ledelse, sier han.

Tjørhom satt i valgkomiteen som i fjor fikk Liv-Signe Navarsete, Ola Borten Moe og Trygve Slagsvold Vedum gjenvalgt som partiets ledertrio. Nå mener han det er helt riktig med kraftig utskiftning

- Nødvendig

— Helt nødvendig det som nå skjer. Det har vært flere runder hvor ting skulle ryddes opp i, men tydeligvis har ikke kjemien fungert mellom Navarsete og Borten Moe. Begge er dyktige, men slik ting er blitt, kunne ikke dette fortsette. Sp må på banen i saker som kommunestruktur, kommuneøkonomi, samferdsel og landbruk. Da kan ikke alt handle om interne forhold, sier Tjørhom.

Han går langt i å antyde at Borten Moe bør følge Navarsete ut av ledelsen.

— Slagsvold Vedum er dyktig og likt av alle. Marit Arnstad er samlende. Jeg tror det er en fordel hvis alle tre i den nye ledelsen sitter på Stortinget, sier Tjørhom, vel vitende om at Borten Moe ikke sitter der.

Han sier partiet har akutt behov for å legge strid bak seg og komme over på offensiven rent politisk.

Bygland-ordfører Leiv Rygg synes Liv Signe Navarsete har fått mye ufortjent kritikk.

— Hadde ikke denne offentlige stormen kommet, kunne vi utmerket godt fortsatt med dagens ledelse til landsmøtet i 2015. Men slik det er blitt, er det riktig at alle stiller plassene til disposisjon. Det er også i tråd med rådet alle Sp-ordførerne og fylkestyret i Aust-Agder meldte inn til partiet mandag kveld, sier Rygg.

Gjenvalg

Også han gjør gjenvalg for Gro-Anita Mykjåland til en kampsak.

Hverken Rygg, Tjørhom eller Mykjåland vil snakke om hvem de foretrekker som ny partileder.