33-åringen har i retten beskyldt samboerne for å drive «oppspinn» og «skuespill», men dommer Gisle A Johnson i Kristiansand Tingrett omtaler samboerne som ærlige og troverdige. Han og meddommerne finner ingen formidlede omstendigheter for 33-åringen.

«Fryktregime»

Dommen bruker ordet «fryktregime» om hvordan det var å bo sammen med 33-åringen. Gjennom psykisk og fysisk mishandling kontrollerte han i detaljlivene til sine kjærester. Når han ønsket å ha sex, var styrende for det aller meste.

Retten konkluderer med at 33-åringen har utsatt sine samboere for «grovt krenkende og ydmykende handlinger av sjeldent alvorlig karakter». Han omtales som svært sjarmerende og hyggelig når han innledet forhold. Da forholdet ble fast, endret han seg fort.

Anker

— Min klient er uenig i dommen og kommer til å anke til Lagmannsretten. Utover det har jeg ingen kommentarer, sier 33-åringens forsvarer, advokat Monica Haugedal, til Fædrelandsvennen.

Mishandlingen mot de tre kvinnene foregikk ifølge dommen over ni år. Den ene samboeren ble mishandlet i vel fire år, den andre i nesten fire og et halvt år og den siste i om lag åtte måneder.

Det tok slutt i juli i fjor da den siste samboeren løp naken ut fra boligen og fikk hjelp av politiet. Politiet startet etterforskning og tok kontakt med de tidligere samboerne. Slik begynte de å fortelle om hva de også hadde opplevd.

Voldtekt og kvelning

Mannen er dømt for grov voldtekt mot den ene samboeren, for mellom 50 og 100 kvelningsforsøk på en av de andre, for å ha hengt et tau rundt halsen på den ene og strammet til. Den ene samboeren ble urinert i ansiktet ved flere anledninger. En annen ble i tre timer mishandlet i et rom i kjelleren. 34-åringen er også dømt for en rekke andre forhold.

De to første samboerne sier de ikke våget å snakke av frykt, ikke minst for hva som skulle skje med deres felles barn med 33-åringen.

Regelbok

Den ene samboeren fortalte retten om en regelbok på over 30 sider. Denne krevde 33-åringen at hun skrev ned hvordan han ville ha det. Det gikk for eksempel på at hun ikke måtte sminke seg til hverdags, ikke lyve, og at han hadde rett på analsex til gitte tider.

Dommer Gisle A Johnson skriver om langvarig psykisk og fysisk mishandling, og at den utstrakte kontrollen endret kvinnenes adferd. De ble isolerte og sluttet nesten å ha kontakt med egen familie og egne venner.

Retten finner ingen formildende omstendigheter og skriver slik om 33-åringen:

«Tiltalte har i svært begrenset grad erkjent fysisk og psykisk vold overfor de fornærmede. Rettens inntrykk av tiltalte under hovedforhandling er snarere at tiltalte anser seg fysisk og psykisk mishandlet av de tre fornærmede».

Erstatning

Den første samboeren leverte erstatningskrav for sent til å bli vurdert. De to andre samboerne må 33-åringen betale erstatning på 230.000 og 80.000 kroner.

Dommen på åtte års fengsel er i tråd med påstanden fra aktor, statsadvokat Jan Tallaksen.