Øystein Djupedal er kongens mann i Arendal. KrFs Jørgen Kristiansen vil for all del ikke ha ham som fylkesmann for begge Agderfylkene. Djupedal ønsker ikke å kommentere utspillet. Foto: Kjartan Bjelland

Det skrev Kristiansands varaordfører Jørgen Kristiansen på Facebook før helga da Fædrelandsvennen skrev om potensielle kandidater.

På Facebook lar kke varaordfører Jørgen Kristiansen noen være i tvil om hva han mener om Øystein Djupedal som ny fylkesmann.

— Hvorfor skrev du dette?

Ønsker ham ikke

— Fordi jeg ikke ønsker Djupedal som fylkesmann. Folk må selvsagt mene at jeg ikke bør være varaordfører. Det er demokratiet. Da må jeg få lov å flagge at jeg ikke synes Djupedal bør bli fylkesmann, svarer Kristiansen.

Han begrunner sitt syn på denne måten:

— Djupedal er fylkesmann i Aust-Agder, og han har markedsført Arendal godt gjennom Arendalsuka. Jeg synes den nye fylkesmannen ikke skal ha bindinger til ett fylke når vi slår sammen embetet. Det mest ryddige er å finne en kandidat som ikke har den fortiden, og som kan representere hele Agder uten bindinger, uttaler Kristiansen.

Bordbønn

— Hadde du sagt dette hvis fylkesmannen i Aust-Agder hadde hatt bakgrunn fra KrF i stedet for SV?

— Nei, jeg skal være ærlig å si at SV-fortiden er en medvirkende årsak til mitt syn. Som kunnskapsminister gikk Djupedal ut mot bordbønn i skolen og sang for maten. Han snakket også om at foreldre ikke var best egnet til å oppdra barn.

— Jeg mener det er så kraftig kost at jeg ikke ønsker ham som fylkesmann i mitt fylke, svarer Kristiansen

— Da støtter du kanskje KrF-nestleder Dagrun Eriksens kandidatur?

— Jeg vil ikke kommentere andre kandidater, jeg ønsker kun å si hvem jeg ikke vil ha, sier Kristiansen.

Øystein Djupedal sier han kommer til å søke stillingen som fylkesmann for Agder-fylkene. Søknadsfristen er 19. mars.

— Kristiansen har full rett til å mene hva han vil. Derfor har jeg ingen kommentarer, sier Djupedal til Fædrelandsvennen.

- Utidig

Mette Gundersen er Aps gruppeleder i Kristiansand. Hun har også vært varaordfører. Hun synes Kristiansens utspill er meget spesielt.— Jeg legger merke til at det er fordi Djupedal mener noe annet enn Kristiansen at Kristiansen mener Djupedal ikke er god nok til å være fylkesmann. Det sier jo sitt, sier Gundersen.

Hun sier det er regjeringens jobb å peke ut ny fylkesmann, og hun mener Kristiansen blander Kristiansand opp i noe byen egentlig ikke skal blandes opp i.

— Jeg ville ikke gjort dette som varaordfører. Det er en offisiell rolle på vegne av byen. Vi så det i forrige uke også. Da blandet den borgerlige ledelsen seg opp i flystreiken. Det var vanvittig utidig. Det er egentlig dette også, sier Gundersen.

— Kristiansen setter Kristiansand i en spesiell situasjon hvis Kongen utpeker Djupedal til fylkesmann. Byen er avhengig av et godt samarbeid med fylkesmannen. Jeg tror vi er best tjent med å godta den fylkesmann vi får, uten å si for mye om hvem vi vil og ikke vil ha, sier Mette Gundersen.

- Ser det ikke for meg

Kristiansen tror ikke det blir et problem for ham som varaordfører å møte Djupedal som fylkesmann.

— Jeg ser rett og slett ikke for meg at dagens regjering vil utnevne Djupedal til fylkesmann på Agder, svarer Kristiansen.

Fædrelandsvennen har tidligere skrevet flere artikler om fylkesmanns-reformen på Agder. For eksempel at fylkesmann Ann-Kristin Olsen i Vest-Agder får fortsette utover 70-årsgrensen, i påvente av sammenslåing av fylkesmannsembetene fra 1. januar 2016.