hyttebrann etterslukk.JPG

De rettsoppnevnte psykiaterne hadde før rettssaken konkludert med at tiltalte ikke var psykotisk på gjerningstidspunktet og heller ikke på tidspunktet for undersøkelsen.

Nå er det klart at både psykiater Gunnar Johannessen og kollega Magne Tauler opprettholder dette.

— Jeg har ikke vært i tvil om konklusjonen, sier Tauler som er den eneste som har fulgt hele saken i Kristiansand tingrett.

Han medgir likevel at tiltalte tidligere har fått forbigående psykoser utløst av rus. Det er på det rene at 48-åringen har ADHD og har misbrukt medikamentet Ritalin.

Følger retten psykiaterne, betyr det at tiltalte er tilregnelig og kan dømmes.

Bli psykisk ustabil

I retten er det kommet fram at tiltalte ikke hadde sovet på flere dager før hendelsen på hytta på Matkroni i Evje og Hornnes.

— Det vil føre til at et menneske blir mer psykisk ustabil, sier Tauler.

Han er enig med kollega Johannessen som mandag opplyste retten om at det kun kunne være to årsaker til at tiltalte hadde klart å være oppe i flere dager: at han var ruset eller er manisk. Det er påvist at han hadde Ritalin i blodet.

— Rusmidler gjør det lettere å få sterke følelser, sier Tauler.

Han minnet om at tiltalte var i en situasjon der han kunne oppleve å være stresset av at ekskona stod på trappene til å reise utenlands med barna igjen.

Begge de sakkyndige har støttet seg til at Rus/psykiatri-posten (RP) ved Sørlandet sykehus i 2012 konkluderte med at han ikke hadde noen underliggende psykotisk lidelse.

— Den konklusjonen er sentral fordi det er det eneste langvarige oppholdet med kontroll på hans rusmisbruk, sier Tauler.

Sådde tvil om konklusjon

I forkant av av denne utredningen hadde en psykiater imidlertid konkludert med at han hadde en psykotisk lidelse.

I retten tirsdag kom det fram at tiltaltes behandlere på DPS Solvang i Kristiansand høsten 2013 ønsket å gjøre en ny utredning av ham.

— Det var dels utfra den kjennskapen vi hadde til ham og dels fordi vi var usikre på konklusjonen til RP-posten, forklarte psykologspesialist Silje SørnesTorgilstveit til retten.

Hun hadde fått kjennskap til at en av dem som var sentrale i utredningen fra 2012 skal ha hatt en arbeidskonflikt med tiltaltes ekskone da hun jobbet som psykiatrisk sykepleier.

Mistanken var at dette kunne ha farget undersøkelsen av tiltalte. Det som ble oppfattet som en formell feil som ble rapportert til ledelsen ved psykiatrisk avdeling.

Fikk anti-psykotisk medisin

Tiltalte erkjenner å ha hatt med ei åpen bensinkanne inn på soverommet til ekskona. Men han husker ikke å ha satt fyr.

Hvis han har gjort det han er tiltalt for mener han at han var psykotisk i gjerningsøyeblikket. Dette har forsvarer Henrik Bliksrud brukt flere vitner på å sannsynliggjøre.

Forsvarer Henrik Bliksrud

— Handlingen er så grensesprengende og aparte at det i seg selv indikerer at det er snakk om et sykdomstilfelle, sier Bliksrud til Fædrelandsvennen.

Tirsdag vitnet fengselspsykiater Svein Oluf Pettersen om at han hadde gitt tiltalte anti-psykotisk medisin i varetekt.

Han oppfattet at 48-åringen hadde symptomer på psykose - i medisinsk forstand, og forklarte at han opplevde at tiltalte ble bedre av medisinen.