— Det er ikke så enkelt som jeg hørte noen av dere si, at det er oljen som finansierer Norges velferdsgoder. Det er skatter og avgifter som gjør det mulig å tilby alle gratis skole og helsetjenester. Det norske systemet er bygd på tillitt, der vi er avhengige av at alle yter etter evne og mottar etter behov. Det betyr at dere alle må betale skatt av det dere tjener. Ingen seriøse arbeidsgivere betaler sine ansatte med kontanter.

Slik ordla Kenneth Arntsen i KLP-bank seg da han sammen med kollega Malin Moldren tirsdag holdt kurs i personlig økonomi for asylsøkere i Farsund.

Grunnleggende opplæring

Asylsøkerne fikk tips om at det er lurt å skaffe seg et Visa-kort, men at det kan koste skjorta å bruke kredittkort. De fikk lære om fordelene med å bruke nett- eller telefonbank, og at det er nødvendig med egenkapital for å få lån til bolig.

Startet med bordtennis

— KLP begynte med å finansiere velferdstilbud til asylsøkere til utvalgte mottak. KLP ønsket å gjøre ventetiden og hverdagen for asylsøkerne i mottak litt lysere, og finansierte blant annet innkjøp av bordtennisbord til asylmottak. For å involvere våre ansatte mer og utnytte deres kompetanse, fikk vi ideen om å holde kurs i personlig økonomi. Nå har flere av våre ansatte reist rundt på asylmottak og holdt kurs, sier koordinator Eva Liavaag Næss i forsiktings- og finansselskapet.

Kurset i personlig økonomi holdes på norsk for at asylsøkerne også skal lære språk. I Farsund ble det imidlertid også tolket til tigrinja for å være sikker på at alle fikk med seg budskapet. Tigrinja er i tillegg til arabisk det offisielle språket i Eritrea.

Abdela Omeredin (28) og Anasser Abdulkadir (31) skal snart bosettes i henholdsvis Oslo og Lillesand, og syntes det var nyttig å lære mer om personlig økonomi. Foto: Torbjørn Witzøe

God respons— Noe slikt har vi aldri hatt tilbud om tidligere, og responsen fra asylsøkerne var så stor at det måtte arrangeres to kurs etter hverandre, sier informasjons- og returansvarlig Carol Røsvik ved Husebyparken mottak.

Asylmottaket som drives av Norsk Folkehjelp holder til i Farsund sentrum. Dette er et såkalt desentralisert mottak, der asylsøkerne bor spredt i ordinære boliger rundt i byen.

Totalt var det 70 eritreere som tirsdag benket seg på skolebenken.

— Dette var virkelig nyttig informasjon og godt å vite når vi snart skal forlate mottaket i Farsund. Nå vet vi for eksempel litt mer om hva en må gjøre for å skaffe seg en bankkonto eller søke om lån til bil, sier kursdeltaker Anasser Abdulkadir.

Skal til Lillesand

31-åringen har i likhet med mange av de andre eritreiske asylsøkerne i Farsund fått oppholdstillatelse i Norge. Han venter nå på å bli bosatt i Lillesand. I likhet med kameraten Abdela Omeredin (28) har han vært 14 måneder i Farsund. Sistnevnte har også fått oppholdstillatelse, men skal bosettes i Oslo.