— Vi har alle et ansvar. Det kan være behagelig å lene seg tilbake og peke på rektor.

Det sier Tone Martha Sødal som er leder i fau (foreldrerådets arbeidsutvalg) ved Langenes skole og leder av kommunalt foreldreutvalg i Søgne. Fædrelandsvennen fortalte onsdag om en 13 år gammel gutt som flere ganger skal ha blitt jult opp både på skoleveien og i skolegården. Foreldrene anmelder rektor for ikke å følge Opplæringslovens bestemmelser om hvordan en mobbesak skal håndteres.

- Rektor har ansvar

— Jeg fratar på ingen måte rektor som har det øverste ansvaret ved skolen. Det jeg ønsker å få fram er at mobbing krever våkenhet fra absolutt alle. Hvordan vi som voksne omtaler naboen eller andres barn kan betydning for om noen blir plaget på skolen. Vi har alle et ansvar, og må være våkne, sier Tone Martha Sødal.

Flere tilfeller ved samme skole

I 2011 valgte flere foreldre ved Langenes skole å ta ut sine barn fordi de ble mobbet. Foreldrene forklarte den gang at de følte de ikke ble trodd, og at barna deres ikke fikk den nødvendige hjelp og oppfølging fra skolen.

Tone Martha Sødal opplyser at fau ikke har mandat etter loven til å saksbehandle enkeltsaker, blant annet på grunn av personvernet, men at fau sin oppgave først og fremst er å forebygge at elever blir plaget.

Fram i lyset

Fau-lederen synes ikke det er negativt at Søgne enda en gang havner på avisens førsteside med en mobbesak.

— Problemet er ikke at mobbesaken kom til avisen, men at mobbing faktisk skjer. Vi bør ikke være overrasket over at slike saker dukker opp. Det er ikke sånn at hvis det ikke står i avisa, så skjer det ikke noe! Den årlige elevundersøkelsen avdekker at barn og ungdom lider under mobbing over hele landet. Ung Data-undersøkelsen i Kristiansand viste for eksempel av sju prosent av elevene der opplever å bli mobbet hver 14. dag eller oftere. Den siste elevundersøkelsen i Søgne viser en nedgang i elever som opplever mobbing, og vi opplever økt bevissthet om dette fra bunn til topp i kommunen. At kommunen nå ligger litt under landsgjennomsnittet, er likevel ingen grunn til å ha mindre fokus på problemet, sier Tone Martha Sødal.

Hun mener den siste mobbesaken gir både elever, foreldre og fagfolk i Søgne en mulighet til å våkne.

— Vi må rystes for å forstå alvoret.

- Blodig alvor

De to og et halvt siste årene har det på alle fau-møtene ved Langenes skole vært en gjennomgang av hvordan miljøet er i hver enkelt klasse. Som de andre skolene i Søgne er Langenes en «Bry deg»-skole.

— «Bry deg» er blodig alvor, og ikke en lekestue for voksne. Vi kan aldri si oss fornøyde. Det er dessverre en illusjon å tro at vi skal få et mobbefritt samfunn, sier Tone Martha Sødal.