Det melder VG. SV frykter at den midlertidige situasjonen blir varig.

– Jeg tror ikke midlertidig bevæpning av politiet gjør oss tryggere. Det er vanskelig å se at væpnet politi på Senja og Naustdal er det rette svaret på en generell, global terrortrussel, sier SVs nestleder Bård Vegar Solhjell til NTB.

VG baserer sin konklusjon på opplysninger om at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ikke har endret sin trusselvurdering fra den forrige vurderingen i mars. Denne vurderingen utgjør hovedgrunnlaget for Politidirektoratets råd til Justisdepartementet.

Vare til september

Hvis rådet opprettholdes, er det ingen grunn til å tro at regjeringen vil overprøve anbefalingen fra politiledelsen, sierVGs kilder.

Den midlertidige bevæpningen vil i så fall bli forlenget med ytterligere tre måneder, fram til 7. september. Norsk politi har vært bevæpnet siden 25. november.

Ifølge Solhjell ble terrorberedskapen høynet i fjor høst som følge av en generell trussel mot politi og militære fra den ytterliggående gruppa Den islamske staten (IS). Men han stiller seg tvilende til at svaret på den økte terrortrusselen er at alle politifolk bærer våpen.

– Jeg frykter at vi kan gå inn i en varig midlertidig situasjon. Lite tyder på at trusselen fra IS vil forsvinne med det første, sier Solhjell.

Så sent som i begynnelsen av mai i år fastholdt Stortinget at hovedregelen er at norsk politi normalt ikke skal bære våpen. Vedtaket ble gjort etter et representantforslag fra Venstre.

Anundsen skal redegjøre

I vedtaket heter det også at Stortinget ber regjeringen vurdere hvordan de folkevalgte i større grad kan involveres når politiet bevæpnes over lengre tid, og komme tilbake til Stortinget på egnet vis.

I tråd med vedtaket, og etter at partiene på Stortinget, unntatt Høyre og Fremskrittspartiet har stilt krav om en redegjørelse, kommer justisminister Anders Anundsen (Frp) til Stortinget tirsdag for å redegjøre for den midlertidige bevæpningen av politiet.

– Vi synes ikke vi har fått en god nok begrunnelse for bevæpningen. Derfor ser vi fram til redegjørelsen tirsdag, sier Solhjell.

Dersom stortingsflertallet vender tommelen ned for fortsatt bevæpning, kan det få regjeringen til å snu i saken.

– Hvis de da velger å likevel forlenge bevæpningen, vil det ha politiske omkostninger, sier Solhjell. (©NTB)