— Det må bli forbudt for politi, påtalemyndighet og domstol å sitte i en type broderskap som Frimurerlosjen. Alle medlemskap i lukkede foreninger må forbys, sier Linda Verdal, politioverbetjent ved Agder politidistrikt og tidligere leder av Vest-Agder Arbeiderparti.

I går gikk politiets øverste tillitsmann, Sigve Bolstad, ut og frarådet polititjenestemenn å være medlem i lukkede foreninger som Frimurerlosjen. Og i helgen kunne Fædrelandsvennen presentere navnene på nærmere 400 medlemmer i Frimurerlosjen i Kristiansand. I 2008 ble det avslørt at over 250 polititjenestemenn var medlemmer på landsbasis. I dag er tolv polititjenestemenn registrert som medlemmer av losjen i Kristiansand. Noen av disse har gått av med pensjon.

Vil endre regelverk

I dag er det strenge regler for hvilke bierverv ansatte i politiet kan ha. Verdal mener det burde være like strenge regler for polititjenestemenn når det gjelder medlemskap i lukkede brorskap, som Frimurerlosjen.— Omdømmet til politiet står på spill. Nå må vi få på plass et regelverk der det ikke er anledning til å stå i lukkede foreninger uten innsyn for offentligheten. Det er kritikkverdig at forbudet ikke er på plass allerede, sier hun videre.

Flere operasjonsledere i Agder politidistrikt står på denne listen. Stabssjef Bård Austad står på listen over medlemmene av den lukkede foreningen. Han har tidligere uttalt at han ikke har opplevd negative reaksjoner på at han som politi er medlem av losjen.

At egne kolleger er med i losjen, overrasker Verdal.

— Jeg var ikke klar over at noen i Agder politidistrikt var medlem av Frimurerlosjen. Dette er folk jeg har jobbet med i mange år, så det viser at det er lite åpenhet knyttet til dette. Jeg ble svært overrasket da jeg så medlemslisten. Dette diskuteres blant mange av mine politikolleger nå, sier Verdal.

- Akseptabelt å være medlem

- Det har lenge vært akseptabelt for politifolk å være medlem av Frimurerlosjen, sier politimester i Agder politidistrikt, Kirsten Lindeberg. Foto: Torstein Øen

Politimester i Agder politidistrikt, Kirsten Lindeberg, sier hun var kjent med at egne politifolk var medlemmer.— Men jeg visste ikke hvor mange eller hvem det var, sier Lindeberg.

Ifølge Lindeberg har det vært akseptert at politifolk er medlemmer av losjen.

— I min tid som politimester har det ikke vært tilfeller hvor dette har vært problematisk. Men jeg synes det er bra at det blir oppmerksomhet om dette, slik at alle som er ansatt i politiet blir bevisst på den situasjonen de er i.

Politiets Fellesforbund fraråder medlemskap i lukkede foreninger.— Når ledere av Politiets Fellesforbund går ut som dette, kan det være naturlig at dette havner på politidirektørens bord. Eventuelle endringer av regelverket bør skje sentralt. Enn så lenge forholder vi oss til at det har vært greit å være medlem av Frimurerlosjen. Jeg kommer ikke til å gjøre noe med dette nå, sier Lindeberg.

Vil endre regelverk

Det forstår ikke Linda Verdal.

— Jeg stiller meg undrende til at Lindeberg ikke mener at det er problematisk med politi i losjen. Politimesteren bør løfte dette spørsmålet inn til politidirektøren og aktivt arbeide for at regelverket endres, sier Verdal.

Selv mener Lindeberg at politiansatte burde være åpne om sine medlemskap overfor sin arbeidsgiver.

— Hvor går grensen for hva politifolk kan være medlem av?

— Det blir en skjønnsmessig vurdering fra tilfelle til tilfelle. Det må bli en del av diskusjonen dersom dette blir satt på dagsorden.

Selv er hun ikke med i lukkede foreninger.

— Nei. Som politimester har jeg vært mer nøye ennnoen gang på hva jeg bruker fritida mi på. Jeg er ikke medlem av noe politiskparti og er heller ikke interessert i være med i noen losje. Jeg er nøyepå at det jeg driver med i fritida ikke skal komme i konflikt med rollen minsom politimester, sier Lindeberg.