— Det er en fantastisk jobb. Det er utrolig givende. Det er mye jobb, men jeg får så mye igjen, sier Anja Eileen Madshaven, som 1. januar i år ble ansatt som frivilligkoordinator i Lillesand kommune. Til vanlig holder hun til på «Café Huset» der Lillesand Frivilligsentral har lokaler.

Sentralen åpnet for nøyaktig to måneder siden. Før det hadde man ikke hatt et slikt tilbud i Lillesand. Frivilligsentralen består av frivilligkoordinator Madshaven og 41 frivillige.

Lang fartstid som frivillig

Madshaven har lang fartstid i Røde Kors, nærmere bestemt 30 år som frivillig. Hun har jobbet som frisør hele livet, men har alltid hatt et brennende engasjement for andre. Av 50 søkere, var det hun som fikk jobben. Det betydde at Madshaven måtte legge frisørkarrieren på hylla. Det har hun ikke angret på.

Anja Eileen Madshaven begynte i jobben som frivilligkoordinator i Lillesand kommune i vinter. Foto: Rebecca Trondsen

— Mange ensomme

Madshaven sier hun får mange henvendelser fra ensomme mennesker i Lillesand. Hun tror ensomheten for noen kan forsterkes på sommeren.

— Det er så mye som skjer som ikke alle får ta en del av. Mange har nok med sitt.

En stor del av oppgaven til frivilligsentralen er å gjøre hverdagen bedre for de som ikke har så mange.

Madshaven oppfordrer også innbyggerne i Lillesand til å ta en del av ansvaret for at alle blir inkludert.

— Det handler om å bry seg, å være et medmenneske. Ser du noen som ikke har det så greit, spør personen om det er noe du kan gjøre for dem eller be dem ta kontakt med oss. Lillesandere er kanskje ikke så imøtekommende som man liker å tro. Det er ikke så lett å komme inn i gjengen, spesielt ikke for tilflyttere.

Frivilligsentralen i Lillesand hjelper til med blant annet handling, hagearbeid og sosialt samvær. Foto: Rebecca Trondsen

Ønsker seg kjørevenn

En stor del av henvendelsene Madshaven får, handler om folk som trenger hjelp til praktiske gjøremål.

— Vi hjelper blant annet en del folk med å handle. Noen tør ikke å gå ut alene. Da blir en av våre frivillige med. Noen ønsker bare å gå på kafè eller en tur ned på brygga med noen, forteller hun.

Andre ønsker seg en kjørevenn.

— Vi har en del pensjonister i byen som ikke lenger har førerkort, men som gjerne vil få seg en kjøretur. Da stiller en av våre frivillige opp som sjåfør.

Til høsten kommer de til å tilby leksehjelp og kurs for å lære å bruke mobilen. De kommer også til å arrangere tur til Danmark der de som til vanlig ikke har noen å reise med, kan bli med.

Oppstår bånd

Madshaven sier at de som mottar hjelp er svært takknemlige. Av og til oppstår det et helt spesielt bånd mellom den frivillige og den som mottar hjelp.

— Det første oppdraget vi fikk var en gammel dame som trengte hjelp til å klippe hekken sin. En av våre frivillige, en eldre mann, meldte segtil jobben. Nå drikker de vin sammen på lørdagskvelden. Det er en veldig sjarmerende historie.

Frivilligsentralen holder til i "Café Huset". Når flagget er oppe, er Anja inne. Da er det bare å komme inn for en prat. Foto: Rebecca Trondsen

— Du og jeg får ikke hjelp til å klippe plenen

Madshaven er opptatt av å understreke at tilbudet gjelder for de som virkelig trenger det.

— Du og jeg får ikke hjelp til å klippe plenen. Vi tar heller ikke imot penger fra folk som vil ha hjelp. Jeg fikk en telefon fra ei dame som var på vei ned til hytta si i Lillesand og som lurte på om vi kunne vaske og ordne til hun kom. Da måtte jeg si nei. Motivasjonen for de frivillige er å hjelpe dem som virkelig trenger det.

— Hva må de som ønsker hjelp gjøre?

— De kan enten ringe meg eller stikke innom for en kopp kaffe så tar vi en prat. Jeg pleier å si at når flagget er oppe, er Anja inne.

Trenger flere frivillige

Madshaven forteller at flertallet av de frivillige tilhører gruppa «spreke pensjonister» som har litt tid til overs.

Men det er ikke bare eldre mennesker som bruker deler av fritiden sin på å hjelpe andre.

— Den yngste er faktisk 17 år, forteller Madshaven, som ønsker seg enda flere frivillige.

— Jo flere, jo bedre. Det er bare å ta kontakt!