1. mars gikk fristen for å søke skoleplass i videregående skole ut i Vest-Agder. Se oversikten over antall søkere til de ulike linjene nederst i saken.

Den nyetablerte forskerlinjen på Vågsbygd videregående skole har fått 44 søkere på 30 plasser.

— Det er gledelig å se at den nye forskerlinjen har fått en god innsøking, opplyser Karen Helene Halvorsen, rådgiver inntak- og skoleutvikling i Utdanningsavdelingen i Vest-Agder Fylkeskommune.

Mange søker yrkesutdanning

Totalt kom det inn 2669 søknader om skoleplass på første trinnet i videregående skole fra høsten av. Det er 146 flere enn i 2014. — Fordelingen mellom de som ønsker yrkesfag og studieforberedende er tilnærmet uendret, og Vest-Agder er fortsatt et fylke hvor det er en høy andel som søker yrkesutdanning, opplyser Halvorsen.

- Er det en fornuftig innsøking i forhold til fremtidig arbeidsmarked?

— Det er jo vanskelig å si. De som søker seg inn på Vg1-løp skal normalt sett ikke i jobb før om fem år. Noen bransjer opplever store svinginger, det kan være vanskelig å forutse. Men det viktigste er at elevene velger utdanningsløp de trives med, og dermed kan få en jobb de trives med, sier hun.

Ledige læreplasser

Helse- og oppvekstfag øker mest med 56 flere søkere enn i fjor. Bak følger bygg- og anleggsteknikk med 24 flere søkere og restaurant- og matfag med en oppgang på 23 søkere.

— Det er veldig gledelig med en økning på restaurant- og matfag. Der vil det i fremtiden bli et stort behov for kvalifisert arbeidskraft. Det har de siste årene vært for få elever og for mange læreplasser, blant annet som baker, konditor, kokk og servitør, forklarer Halvorsen.

Naturbruk går ned fra 31 til 24 søkere. Det samme gjør elektrofag, som faller 14 søkere.

Søkertallene

Videregaendeskole.jpg