Setesdalstunet ligger foreløpig i Vest-Agder-museets avdeling på Kongsgård, som i 2013 ble omdøpt til Kristiansand museum. Foto: Reidar Kollstad

Det sier Venstre-leder Dag Vige som håper på en fri debatt uten ferdigspikrete konklusjoner når bystyret om én måned overraskende får Odderøya-saken på bordet.

— Jeg håper ikke den kommer med en fasit, for dette er en sak som bør bli gjenstand for åpen drøfting av mange ulike tanker, sier Vige.

Halvannen uke etter at styret i Vest-Agder-museet til sin store overraskelse ble presentert for kommunal og fylkeskommunal helomvendig i spørsmålet om utviklingen på Odderøya, hersker det politisk usikkerhet om hvilken retning museet går i.

Skepsis i Høyre

— Personlig synes jeg det er bra at man nå tenker på ikke å flytte de gamle bygningene fra Kongsgård til Odderøya, sier kulturstyreleder Randi Haukom (H) til Fædrelandsvennen.

— Og jeg tror nok det er den generelle oppfatningen i Høyre, for vi har vært skeptiske til flytting hele tiden, fortsetter hun.

— Arbeiderpartiet har ikke endret standpunkt. Vårt primære syn er å bygge opp Odderøya som lokasjon for museet, sier partileder Terje Næss.

— Personlig ser jeg ingen grunn til å forandre syn på dette, og jeg ble overrasket over at planene var så tydelige før spørsmålet har vært diskutert eller luftet. Men nå må vi ta en ny runde på dette i partiet, sier han.

I KrFs program for 2011-2015 står å lese at partiet vil «fortsatt følge opp planene for den museale utviklingen på Odderøya».

Nytt program

— Vi har programfestet det for inneværende periode, men mandag 24. mars begynner programkomiteen med arbeidet for neste periode, opplyser varaordfører Jørgen Kristiansen.

— Uten å forskuttere noe, kan det jo hende ting skal endres når de gjelder punktet om Odderøya, sier han.

Han er i likhet med Randi Haukom skeptisk til å flytte de gamle bygningene fra Kongsgård:

— Når man vil plassere Setesdalsburet i strandsonen, er det noe som skurrer, sier han.

— Men det har dere selv bestemt for lenge siden?

— Ja, men ved nærmere refleksjon kan det hende det ikke er så lurt likevel, sier Kristiansen, som synes tankene omkring utvikling av Bredalsholmen er svært interessante.

- Meningsløst

I høringsnotatet som er utarbeidet av kulturdirektør Stein Tore Sorthe og fylkeskonservator Frank Arne Stylegar, på oppdrag fra rådmann og fylkesrådmann, foreslås det ikke bare å la friluftsmuseet bli liggende på Kongsgård. Det foreslås også å styrke Bredalsholmen som besøksmål, og ordfører Arvid Grundekjøn (H) foreslo i forrige uke å la Vest-Agder-museets nye formidlingsbygg ligge i Ytre Vågsbygd i stedet for på Odderøya.

— Det er helt meningsløst. Da kan det like gjerne bygges på Mosby. Vi må legge det et sted der det er folk, og der det finnes andre attraksjoner, kommenterer Dag Vige.

— Odderøya er absolutt det stedet vi må ha et historisk aktivitetssenter. Kanskje kan friluftmuseet bli liggende på Kongsgård, men vi trenger et nytt formidlingssenter som kan synliggjøre historien på en moderne måte. Dette er det viktig at bystyret får diskutere fritt og åpent uten forhåndsspikrede løsninger, sier han.

Dette sa de i fjor

13. februar 2013 vedtok bystyret ny kulturstrategi for 2013- 2023. Der heter det:

«Vest-Agder-museets avdeling i Kristiansand er vårt bymuseum, men dagens formidlingsbygg på Kongsgård har åpenbare begrensninger. Et bynært kulturhistorisk senter på Odderøya vil gi helt nye muligheter for formidlingen av byens historie, med både den militære og maritime forhistorien rett utenfor døren.

Et moderne formidlingssenter må også være møteplass og servicetorg for det historieinteresserte publikummet, og fungere som arena for tettere samarbeid mellom profesjonelle fagmiljøer og frivillige organisasjonen.«

Og videre:

«Kulturaksen fra kunstmuseet til Kilden og Odderøya inneholder mange av byens sentrale kulturinstitusjoner og -arenaer, blant annet biblioteket, Kristiansand kino og museumsområdet på Odderøya. Dette potensialet skal dyrkes, foredles og synliggjøres.«

Går for eldresenter

Demokratenes Vidar Kleppe mener de nye planene åpner for et nytt eldresenter på Odderøya. I en interpellasjon til bystyret, vil han 12. mars lufte tanken for sine kolleger:

«Eldre heders kvinner og menn fortjener etter Demokratenes mening et nytt sentrums nært liggende eldresenter som i fremtiden kan by på det aller beste av - utsikt og livskvalitet for beboerne.

Vil ordføreren som Demokratene utrede mulighetene for bygging av et nytt eldresenter på Odderøya? «, spør Kleppe i sin interpellasjon.