Rifleskuddet traff her i bakskjermen på bilen. Mjåland sier han kun skjøt for at 40-åringen ikke skulle kjøre noe sted. Bilen sto da parkert på en nabogård et godt stykke fra Mjålands hjem. Foto: Erlend Olsbu

— Han truet med å skyte ungene mine. Politiet kom og tok ham med seg, men slapp ham ut igjen. En uke etterpå var han tilbake. Han sto og ropte like ved huset mitt og hadde noe i hånda som lignet på et våpen. Da fant jeg ut at nok var nok, sier Mjåland til Fædrelandsvennen.

Våren 2012 hadde Mjåland fått et svært anstrengt forhold til naboen på Fidje i Marnardal. 3. juni endte det med at han fyrte av et rifleskudd i bilen til 39-åringen fra Mandal. Nå er 50-åringen tiltalt for vold og trusler. Han mener selv at han handlet i nødverge.

— Jeg ringte politiet, men fikk ingen respons. Jeg sa til dem at da ordner jeg det selv, sa Mjåland da han forklarte seg i Kristiansand tingrett torsdag.

Påtalemyndigheten mener at han gikk for langt og har derfor tatt ut tiltale.

— Vi mener at han har overskredet grensen for hva som ligger innenfor nødvergeparagrafen, sier politiadvokat Hellek Rue til Fædrelandsvennen.

Samboer ringte politiet

Politibetjenten som rykket ut til stedet opplyste i retten at politiet ble kontaktet av Mjålands samboer klokka 15.25. Hun fortalte at hun var redd for 39-åringen som sto og ropte på tunet.

— Ved 16-tiden ringte jeg til Mjålands samboer og fortalte at vi var på vei fra Mandal. Jeg ba dem holde seg i ro, fortalte politibetjenten.

På vei til Marnardal fikk patruljen en ny telefon fra Mjålands samboer. Hun hadde da hørt et skudd og var bekymret for hva som hadde skjedd.

— Da vi kom frem så jeg en person stå ved førersiden av en sort bil. Han hadde en rifle i høyrehånda og en hammer i venstre. Jeg tok fra ham rifla og satte på ham håndjern. I passasjersetet satt NN (40-åringen), som blødde fra et sår. Han opplyste at han har blitt truet på livet og virket oppriktig redd, sa politibetjenten.

Kritisk til politiet

Den tiltalte 50-åringen er svært kritisk til hvordan politiet opptrådte i situasjonen. Han avviser at han fikk beskjed om at en patrulje var på vei.

— Politiet har vist gang på gang at de ikke kommer. Hvis du skal vente til ungene dine blir skutt, da bryter jeg heller loven, sa Mjåland i sin forklaring.

Han forklarte seg detaljert om hva han gjorde før og etter skuddet ble avfyrt.

— Jeg fant fram to rifler og ei hagle. Hagla gjemte jeg i potetkjelleren og ei rifle la jeg under uthuset, slik at jeg var forberedt. Den andre rifla tok jeg med meg ut til veien for å se etter NN, sa Mjåland.

Skjøt fra 30 meters hold

— Vurderte du å dra din vei, spurte aktor Hellek Rue.

— Nei, hvor skulle vi dra? Ungene skal jo på skole og vi skal fungere. Dersom familien min blir truet har jeg rett til å forsvare meg, sa Mjåland.

Da han fikk øye på bilen til den nå 40 år gamle mannen fyrte han av et skudd fra 30 meters hold. Skuddet traff på høyre side av bakskjermen.

— Jeg skjøt for at han ikke skulle stikke av, ikke for å skade ham. Jeg rev ut tenningslåsen og klasket til ham med løpet på rifla, sa Mjåland.

Avviser trusler

Den fornærmede 40-åringen forklarte seg også i retten torsdag. Han avviste at han hadde truet Mjåland og familien.

— Det er ikke riktig at jeg skal ha truet med å drepe datteren hans, sa 40-åringen.

Han hevder at Mjåland ba ham legge seg ned på asfalten slik at Mjåland kunne skyte ham.

— Han slo meg i tinningen med en hammer. Deretter slo han i biltaket, vinduet, dørstolpen og frontruta, sa 40-åringen.

Saken avsluttes fredag. Dom faller senere.