— Jeg synes saken som dykkerne i Søgne reiser, viser behovet for tiltak mot at vi mister deler av vår verdifulle kulturarv gjennom plyndring av vrak og fjerning av viktige kulturminner fra norskekysten. Derfor spør jeg klimaministeren om hva hun vil gjøre for å hindre dette, sier Kari Henriksen til Fædrelandsvennen.

Kari Henriksen tar opp problemstillingen med vrakplyndring opp i Stortinget. Foto: Arkivfoto

Henriksen har sendt skriftlig spørsmål til Tine Sundtoft, som skal besvares under spørretimen i Stortinget.

— Uholdbart

- Hva tenker du om saken med det tyske marinafartøyet som angivelig plukket gjenstander fra havbunnen i Søgne?

Med forbehold om at mannskapet om bord faktisk gjorde dette, så synes jeg det er uholdbart. Det finnes regler for diplomati og immunitet, men dette bør tas opp, og jeg vil spørre ministeren om hun har bedt utenriksministeren om å ta det opp i sine bilaterale samtaler med andre lands myndigheter.

— Jeg vil også spørre om hun vil gjøre det samme, sier Henriksen.

Skriftlig spørsmål

Her er spørsmålet som er levert skriftlig:

Tine Sundtoft, klima- og miljøminister. Foto: Arkivfoto

«Søgne Dykkerklubb har skrevet brev til Riksantikvaren der de peker på uheldige forhold som svekker vern av kulturminner i vrak langs kysten. Riksantikvarens register kulturminnesok.no er presise på angivelse av vrak. Det gjør det enkelt å finne verdifulle kulturminner. Det er gjort observasjoner av mistenkelig aktivitet fra båter og salg av vrakrøvede kulturminner på finn.no. Hva vil statsråden gjøre for å forhindre plyndring av vrak og fjerning av viktige kulturminner fra norskekysten?«Saken ender opp i spørretimen etter at en Søgne-beboer selv tok kontakt med Henriksen.

— Da jeg leste meg opp på sakene, så fant jeg ut at det er en viktig sak som reises. Det er kjempeviktig at vi tar vare på kulturarven vår, og har samme regler for kulturminner i vann som på land, sier hun.

Fokus

Båtansvarlig i Søgne dykkerklubb, Steinar Monsen, sier han er glad for at saken får oppmerksomhet.

— Det er litt synd at disse tyskerne blir skyteskive for alt, men vrakplyndring har vært et større problem i mange år, og vi er glade for at det settes sterkere fokus på dette nå.