— Jeg kommer til å søke fritak for vervet som bystyremedlem og vervet i kommunalutvalget. Det er naturlig at jeg ikke sitter der når jeg bor i utlandet fra august. Men jeg ønsker å fortsette som styreleder i Kristiansand Havn. sier Skisland.

Jan Oddvar Skisland vil gi seg i bystyret og kommunalutvalget, men fortsette som leder av Kristiansand havnestyre, når han flytter til Spania for å bli sjømannsprest. Foto: Reidar Kollstad

Han forteller at styreledervervet var svært omfattende i begynnelsen av valgperioden. Nå mener han både havnestyret og havneadministrasjonen jobber godt. Derfor er arbeidsmengden kraftig redusert.

Betalt hjemreise?

I kommunens reglement for møtegodtgjøring står det at reiseutgifter til møter dekkes etter satsene for bilgodtgjørelse, men det står også at reiser utenfor kommunen dekkes etter de kommunale reiseregulativsatsene etter billigste reisemåte.

Det kan bety at Skisland har rett på betalt hjemreise til havnestyrets møter. Ingen i kommunen kunne svare eksakt tirsdag. Å få dekket reiseutgifter til styremøter er uansett vanlig ellers i samfunnet.

— Kona og jeg vil av familiære grunner komme hjem fra Mallorca hver fjerde eller femte uke. Disse reisene har jeg tenkt å betale selv. Jeg er hjemme slik at jeg kan lede havnestyrets møter på vanlig måte, sier Skisland.

Node-sjef Anne-Grete Ellingsen vil helst ikke være i bystyret, men nektes fritak. Foto: ARILD DANIELSEN

Skype

Det ukentlige morgenmøtet som Skisland har med havnestyrets nestleder Pål Harv (H) og havnedirektør Hallvard Aglen, tenker Skisland å ta via Skype når han er på Mallorca. De tre er blitt enige om at dette er en fin og praktisk måte å sikre at Skisland kan fortsette som styreleder ut valgperioden. (Skype er et program for videosamtaler via datamaskinen).

— I tillegg har vi telefoner, sms og epost. Det skal gå greit, også hvis noe akutt kommer opp, beroliger Skisland.

Leder for kommunens valg- og honorarkomité, Jørgen Kristiansen (KrF), synes Skisland har valgt en god løsning.

— Ved midlertidig flytting har representanten rett, men ikke plikt, til å fortsette i et folkevalgt verv. Nå velger Skisland å tre ut. Vi er fornøyd med at han fortsetter i havna, for han gjør en god jobb, sier Kristiansen.

Når Skisland går ut av kommunalutvalget, er Inger Wisløff Jæger Aps første varamedlem. Men grunnet kjønnsreglene skal det velges en mann. Derfor ligger Abdullahi Mohamed Alason som andre varamedlem an til å få dette vervet, som lønnes med 72.000 kroner i året.

Nodesjef nektes fritak

I bystyret rykker Cathrine Skau Nilsen inn som fast medlem. Mot sin vilje blir Node-sjef Anne-Grete Ellingsen første varamedlem til bystyret for Ap.

Hun er andre varamedlem nå, og har bedt om fritak fordi hun ikke ønsker bindinger til et politisk verv når hun er sjef i oljeklyngen Node.

— Det blir ikke innvilget, for det skal særdeles sterke grunner til fritak fra folkevalgt verv, opplyser Jørgen Kristiansen.