— En speider er åpen for Gud og hans ord, sier Tordis Drivenes (13).

Tordis Drivenes (13) er medlem av 1. Vennesla speidergruppe, og kan paragrafene i speiderloven på rams. Hun mener paragrafen hvor Gud er nevnt bør beholdes. Foto: Tore André Baardsen

Hun siterer speidernes første paragraf i speiderloven, en formulering som nå kan forsvinne.

— Jeg synes speiderloven skal være som den alltid har vært, og ha samme formuleringer som i de gamle speiderbøkene, understreker Drivenes, som kan alle de 10 paragrafene i speiderloven på rams.

— Hva betyr den første paragrafen?

— Det betyr at vi skal høre på det Gud sier, og følge det opp i livet, sier 13-åringen.

Vil lage ny lov

En ny speiderlov er på høring i speiderbevegelsen. Det kan ende opp med at den første paragrafen i loven kan bli erstattet med formuleringene «En speider søker sin tro og respekterer andres» eller «En speider arbeider for fred og respekterer andres tro», ifølge NTB.

Det er Speidernes fellesorganisasjon, som består av Norges speiderforbund og KFUK-KFUM-speiderne, som har utredet alternative formuleringer til fremtidige paragrafer i en ny, revidert speiderlov.

- Behold den som den er

Bjarne Egil Abrahamsen er kretsleder for Sørlandet krets i Norges speiderforbund, og er øverste ansvarlig for rundt 1500 speidere i et geografisk område som strekker seg fra Lillesand til Lyngdal og til Evje. Mandag kveld var han på tur med 1. Vennesla speidergruppe på speiderhytta Paulen gård.

Her avslutter rundt 30 av speiderne fra 1. Vennesla speidergruppe utflukten sin ved Paulen gård i Vennesla med speiderbønnen. Rundt 20 småspeidere hadde sin egen avslutning på stedet. Foto: Tore André Baardsen

— Jeg synes vi skal beholde den første paragrafen i speiderloven som den er, mener Abrahamsen.

— Det er den første loven, som omtaler Gud og religion, som har skapt mest debatt i forbindelse revideringen av speiderloven, skyter Bernt Heiseldal, gruppeleder for 1. Vennesla speidergruppe, inn.

— For et par år siden ble formuleringen i speiderløftet endret fra «å tjene Gud» til «å være åpen for Gud», opplyser Heiseldal.

- En arv

Abrahamsen mener at Gud bør beholdes i formuleringene, fordi Gud er en del av den norske kulturarven.

— Speiderne har også en kristen formålsparagraf. Det vil si at verdiene speiderne står for er tuftet på kristne verdier, påpeker 67-åringen.

- Uproblematisk

1. Vennesla speidergruppe har 75 medlemmer, i alder fra åtte til 77 år. Abrahamsen tror ikke det er så mange av de unge speiderne i gruppa som har kjennskap til alle de ti paragrafene i speiderloven.

— Når det gjelder hvor mye kristent innhold det er i hver enkelt speidergruppe, er det veldig individuelt fra speidergruppe til speidergruppe. Det er jo både kristne og ikke-kristne speiderledere. Det kristne innholdet har aldri vært et problem for de ikke-kristne, mener Bernt Heiseldal.

- På hvilken måte preger det kristne innholdet denne gruppa?

— Når vi er på turer, starter vi dagen med en kort andakt. I tillegg ber vi speiderbønnen på slutten av hvert speidermøte, forteller Heiseldal.

Mandag avsluttet de rundt 50 speiderne på Paulen gård i Vennesla sin utflukt med bønnen: «Kjære Far i høye himmel, hør mitt hjertes stille bønn: Hvor jeg er i verdens vrimmel, la meg ferdes som din sønn. La meg leve deg til ære, hedre Norge, far og mor. Andre folk til nytte være. Lyde Speiderlovens ord.»