Birkenes_2.jpg Foto: Jon Anders Skau
Tore Askildsen, ordfører Mandal (KrF) Foto: Tore André Baardsen
Gro-Anita Mykjåland, ordfører Iveland (Sp) Foto: Kjartan Bjelland
Fylkesordfører Bjørgulv Sverdrup Lund i Aust-Agder (t.h) ønsker mandat til å gå videre med Windslands innspill, fylkesordfører Terje Damman i Vest-Agder (t.v) er mer avventende. Foto: VALERIE KUBENS
Hans Antonsen, ordfører Grimstad (V) Foto: tore-andré baardsen

— Tiden er kommet til å tenke visjonært om Agder. Hvis ikke vi tenker stort og langsiktig nå, kan Agder råtne på rot og smuldre vekk mellom hendene på oss, sier høyreordføreren.

Mandag kommer ekspertgruppen til kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner med første rapport om kommunereform. Det snakkes om kommuner på minst 20.000 innbyggere.

På Sørlandet har de fleste ordførere sunget et felles refreng de siste månedene. De vil vente på hva kommunenes oppgaver blir, før de snakker sammenslåinger.

Fredag møtte ordførerne i Aust-Agder Sanner. Han snakket om en reform som skal skapes nedenfra, og at fylkesgrenser ikke skal være et hinder for kommunesammenslåinger.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Lekke i begge ender

Windsland mener risikoen er stor for at Agder vil lekke i begge ender. Åmli kan gå til Nissedal og Telemark. Gjerstad og Risør snakker Kragerø og Telemark. Flekkefjord og Sirdal vurderer å se vestover.

— Dette er en reell risiko. De to fylkesordførerne må gå foran og samle landsdelen. Vi må se nye kommunegrenser og fylkeskommunen i sammenheng, ellers kan landsdelen forvitre, sier Windsland.- Men statsråd Sanner vil ikke gjøre noe med fylkene nå?

— Han sier det. Men hvis vi lokalt vil, vil han også. Vi må gjøre dette.

Fire kommuner

Når fylkesgrensen er vekk, mener Windsland at Agder må samles om å skape noen få store regionkommuner som er robuste nok til å løfte både kyst og innland. Windsland ser for seg fire kommuner, basert på dagens kommunale samarbeid:

• Lister

• Lindesnes

• Knutepunkt Sørlandet og Setesdal

• Arendal-regionen og Austre Agder

— Det skal bo folk fra Åna Sira til Brokelandsheia, og fra Flekkerøya til Bjåen. Hele Sørlandet skal utvikles. Det viktige er sterke kommuner som kan utvikle tjenestene til befolkningen, ikke at sånne som meg beholder ordførerklubba. Jobben vår er å utvikle landsdelen og lokalsamfunnene, ikke sikre revir, sier Windsland.

— Tror du bygdene vil godta å bli overtatt av byene?

— Kristiansand skal ikke ta over Setesdal, men ta vare på Setesdal. De store tettstedene ved kysten kan tilby fagmiljøene og ekspertisen som de små aldri vil få til selv.

- «Indre selvstyre«

— Men hva med identiteten og lokaldemokrati?

— Slår vi to og to sammen, blir minste kommune slukt. Dessuten blir det for smått. Med kommune fra kyst til fjell, kan vi ha «indre selvstyre» i lokalsamfunnene. Setesdalen kan fremdeles ha sitt regionråd, Birkenes kan fremdeles dele ut sine kulturmidler og så videre. Målet må være tjenestetilbud i ypperste klasse.

— Men ordførerne må vel låses inn i et rom uten mat og drikke før dette kan bli enighet om, er du ikke urealistisk?

— Noen må sette seg sammen og ta lederskap. Vi kan fortsette tunpolitikken og la hele landsdelen forvitre, eller løfte blikket og skape landets beste og mest moderne landsdel.

— Vi er midt i smørøyet her i Agder. Vi har alle muligheter til å bli best. Men vi må ville. Det er nå vi skal skape kommunene som skal være sterke i femti år framover, avslutter Windsland.

- Mye enig i dette

Fylkesordfører Bjørgulv Sverdrup Lund (H) i Aust-Agder sier han er mye enig i forslagene til Birkenes-ordføreren.

— Ordførerne i landsdelen skal neste uke til Praha på samling. Der vil jeg be om at fylkesordførerne får mandat til å opprette tenketanken som Iveland-ordføreren foreslo på Sørlandstinget. Da kommer vi videre, sier Lund.

Han mener fylkesgrensa må inn i kommunedebatten, og han er opptatt av store nok kommuner.

— Men jeg tror vi må beholde noen store innlandskommuner. Vi må forlate generalistkommunen og at alle skal gjøre alt. Vi kan tenke oss Setesdal kommune som «shopper» noen tjenester fra kommuner ute ved kysten, sier Sverdrup Lund.

Fylkesordfører Terje Damman (H) i Vest-Agder mener man skal være forsiktig med å tenke grenser før man vet nye kommuners oppgaver.

Tre ordførere

Tore Askildsen (KrF), Mandal:

— Jeg er mye enig i behovet for store regionkommuner, og synes Birkenes-ordføreren tenker spennende og riktig. Skal vi få til skikkelig utvikling, må kommunestørrelsen kraftig opp. Byene og dalene i Agder har alltid vært avhengige av hverandre. Å slå sammen to, tre småkommuner hjelper ikke. Det er et spørsmål om Lindesnes-regionen er stor nok. Søgne må gjerne bli med oss.

Gro-Anita Mykjåland (Sp), Iveland:

— Fire regionkommuner er veldig spennende tanker. Reformen kommer, og vi må komme i forkant. Og vi må løfte blikket og se lenger enn nabokommunen. I Iveland tror vi at vi vil beholde flere tjenester og utvikle lokaldemokratiet bedre som del av Stor-Kristiansand enn ved å bli innlemmet i Vennesla. Da vil vi bli sentralisert vekk. Det var akkurat slike innspill jeg ønsket da jeg foreslo en tenketank på Sørlandet.

Hans Antonsen (V), Grimstad:

— Flott at Arild Windsland fremmer konkrete forslag. For mange ordførere snakker rundt, som om kommunereform ikke kommer. Men den kommer. Da kan Sørlandet være i forkant. Jeg synes fire store kommuner, er å gå langt. Kan vi komme ned i ti, er det strålende. Grimstad-Arendal er en spennende tanke, og ny vurdering av regionnivået presser seg fram. Jeg synes vi bør se på Agder og Telemark sammen.