Barne- og ungdomsarbeider Tiril Flesvig har fått mersmak på humler, og vil skaffe humlehover til Lovisenlund skole. Det er ikke minst takket være kunnskapen Sondre Dahle formidlet. Foto: Lars Hollerud

— Uten humler kan vi glemme frukt. Situasjonen er alvorlig, sier Sondre Dahle i interesseforeningen La humla suse.

Tirsdag var han og kollega Adrian Rasmussen for første gang på Agder Naturmuseum sammen med inviterte lærere og andre som er opptatt av dagens situasjon når det handler om humlers nærvær og virke.

De tegnet et dystert bilde.

Straks dette bildet var tatt, fikk Sondre Dahle fangst. Foto: Lars Hollerud

— I løpet av en drøy generasjon er det meste av blomsterenger og slåttemarker borte. Det samme er blomster langs veikanter. Samtidig er landbruket lagt betydelig om, ikke minst ved utbredt bruk av sprøytemidler. I sum har dette ført til en drastisk reduksjon i humlebestanden.

— Hva betyr det hvis humla forsvinner for godt?

Ingen frukt

— Hvis humla og andre bestøvende insekter blir borte, kan vi glemme det meste som er av norsk frukt og bær og stå tilbake med gress og korn, advarer Sondre Dahle.

I Norge er det registrert 35 humlearter.

Vellykket humleekskursjon på Agder Naturmuseum. Foto: Lars Hollerud

Samtlige er i nedgang. Seks av dem i så stor grad at de står på rødlisten over kritisk truede arter.

Dette, og atskillig mer, fikk naturfaglærere og andre interesserte utvidede kunnskaper om, før de ble utstyrt med hov og små syltetøyglass, blokk og penn.

Så bar det ut i naturmuseets blomstrende park, på jakt etter små, pelskledde flyvere som gjør så viktig jobb.

Honningbia Inger Cecilie Neset fanget fikk friheten tilbake etter at Lillian Tveit hadde fotografert og notert. Foto: Lars Hollerud

Museets Beate Strøm Johansen fant den aller første, en jordhumle.

Ikke i museets park, men i grøftekanten langs Gimleveien, der kommunens parkvesen har latt rødkløver gro.

Flere funn

Etter kort tid lød begeistrede rapporter om funn også av steinhumler, hagehumler, trehumler og markhumler, pluss villbier.

— Dette er både viktig og gøy. Nå kan skolefritidsordningen på Lovisenlund skole forberede seg på humleaktiviteter, advarer barne- og ungdomsarbeider Tiril Flesvig.

Til lesere som ønsker fortsatt sus fra humla, gir Sondre Dahle følgende enkle råd:

En bedøvet jordhumle. Foto: Lars Hollerud

— Plant blomster. Alt hjelper. Men rødkløver er, i likhet med selje, humlenes favoritt som følge av mye pollen og nektar, opplyser Sondre Dahle.

La humla suse er en idealistisk forening som jobber for å sikre humlers levekår i Norge ved å spre kunnskap og gjennomføre aktiviteter.

Før visitten i Kristiansand, ble tilsvarende kunnskap formidlet i Stavanger og Bergen. Snart står også Tromsø for tur.