— Dette må være en gladsak. Flere lyngdøler betyr en bedre verden. Dette er moro, sier ordfører Jan Kristensen fornøyd til Fædrelandsvennen.

Ja-holdning

Han mener ja-holdning, engasjement og dyktighet er grunnen til at Lyngdals innbyggertall vokste med 2,9 prosent i fjor, til 8335. Det ble 233 nye lyngdøler.— Vi har mange flyktninger og innvandrere, men vi har også satset riktig på handel, arbeidsplasser og boligområder. Vi tiltrekker oss folk. Vi er i ferd med å bli motoren i vest. Det ber jeg om at regionale myndigheter nå tar inn over seg, sier Kristensen, som er opptatt av at ikke bygdas videregående skole skal bygges ned til fordel for Farsund.

Les også:

Lyngdal-ordføreren mener Lyngdal gradvis blir et av tre tyngepunkt i landsdelen.

— Vi blir motoren i Listerregionen, og du får Kristiansand i midten og Arendal-regionen i øst. Det er også moro å se at alle Lister-kommunene øker. Vi er en region i vekst, sier Kristensen

Agderbyen fylles

Amanusesis ved UiA, Jon P. Knudsen, er enig i at Lister blir et nytt tyngdepunkt:

— Listerregionen gjør mye riktig for tiden. Til og med i Farsund er det vekst. Ellers er hovedtrenden at Sørlandet vokser mindre enn vi gjorde før, men vi ser at Agderbyen fylles opp. Veksten i Lillesand og Grimstad viser det, sier Knudsen.

De to byene i Aust-Agder var sammen med Lyngdal og Kristiansand om å vokse mest på Sørlandet i fjor.

Knudsen er litt bekymret over at Kristiansand vokser mindre enn før. Byen vokste med 1463 innbyggere til 87.446 i fjor, men det er likevel mindre enn de siste årene - og litt mindre enn snittet i andre storbyer.

— Sørlandets storby nærmer seg ikke de andre store lenger. Tvert i mot. Med de utsiktene og utfordringene vi nå har i arbeidsmarkedet og oljesektoren, blir dette spennende å følge. Sørlandets hovedutfordring nå er arbeidsplasser og næringsutvikling. Folketallet henger nøye sammen med det, sier Knudsen.

Setesdal

I indre Agder og Setesdal er det stagnasjon og nedgang som preger folketall-statistikken. Ingen steder går folketallet mer ned enn i Setesdal.

Bygland gikk under 1200-grensen i fjor, og har nå 1189 innbyggere. Valle har 1251. Begge hadde over 2000 innbyggere for en del tiår siden. Bykle doblet folketallet de siste 40 årene av forrige århundre. Nå går det ned også der. (933)

Les også:

— Setesdal tynnes ut og har møtt veggen. Det må skje noe nytt i Setesdal skal folketallet øke og dalen få ny livskraft. Det er derfor jeg mener det er å så viktig å sette ny stamvei Stavanger-Oslo gjennom Setesdal på kartet, sier Knudsen.

- Skal snu det

Leder i Setesdal regionråd, Tarald Myrum, tror trenden vil snu.

— Vi jobber mye mer målrettet med å skape arbeidsplasser. Jakt, fiske og kultur er ikke nok. Skal folketallet øke, må det arbeidsplasser til. Samtidig vet vi at bygdene mister folk i oppgangstider. Vi har hatt negativ utvikling på hele 2000-tallet, men Setesdal er også inne i et kraftig generasjonsskifte og vi trenger å rekruttere. Gjør vi ting riktig, skal vi snu dette, sier Myrum.