— Det har vært mange diskusjoner om dette opp gjennom årene, men vi har vel egentlig ikke kommet til noen konklusjon, sier styreleder i Gimlekollen Vel, Jens Simonsen.

Siden 1947 har 1. mai vært en offentlig høytidsdag. Ifølge loven er dagen likestilt med søndag, men den er ikke underlagt reglene for helligdagsfred. Du kan dermed ikke straffes for støyende virksomhet, men høylytt snekring og plenklipping er likevel fyfy i mange nabolag.

Er det greit å klippe plenen 1. mai? Hva med å kappe treverk eller skru terassebord? Hvor går grensen? Diskuter her!

- Har blitt arbeidsdag

— Vi har betraktet dagen som en vanlig søndag. Lett hagearbeid og båtpuss er greit. I en annen velforening jeg var med i kom vi fram til at grensen gikk ved bruk av maskiner, sier Simonsen.

At folk ikke skal jobbe på helligdager er muligens en saga blott.

Leder av Kokleheia Vel, Bjørn Wattne Østerhus, mener at det har skjedd en endring i hva som er gangbart 1. mai.

— Det går mer i retning av en arbeidsdag folk tar hjemme. At folk ikke skal jobbe på helligdager er muligens en saga blott. Dagen er fremdeles litt roligere enn en vanlig dag, men det vil alltid være noen som gjør noe. Men en stusser jo når folk brenner ting i hagen. Da reagerer jeg litt, sier Østerhus.

LO: - Greit med hagearbeid

I Auglandsveien i Vågsbygd har Åge Holgersen gjort unna plenklippingen i god tid før arbeidernes internasjonale kampdag. For den tidligere industriarbeideren er det utenkelig å dra fram gressklipperen 1. mai. Han mener litt luking eller en båtpuss er innenfor, men selv holder han seg i ro.

— Alt som ikke bråker er greit. For meg blir dagen som en vanlig søndag. Jeg kan gjerne ta en tur på sjøen, sier Holgersen.

Leder av LO i Kristiansand og omegn, Harald Flatnes, mener folk bør unngå bråk som plager naboen.

— For mange er det bare en fin vårdag som kan brukes til litt hagearbeid. Jeg ser ikke noe stort problem med det, men jeg håper jo selvfølgelig at flere vil markere dagen sammen med oss, sier Flatnes.

- La gressklipperen stå

Theis Salvesen, som er prest, Ap-politiker og leder for Kristne Arbeidere på Sørlandet, er av samme oppfatning.

— Alt er greit så lenge de ikke plager andre. Maling innendørs og luking i bed går bra. Men la gressklipperen og traktoren stå, sier Salvesen.

- Er det forskjell på hva du kan gjøre 1. mai i forhold til de andre helligdagene i året?

— Ja. Langfredag, 1, påskedag, 1. juledag og 1. pinsedag er de virkelig store dagene. Da tenker jeg ikke så mye på det religiøse. For mange år siden sluttet vi å vaske klær på søndagene. Det var ikke fordi vi bryter noen bud, men for å unne seg roen og freden. Mennesket har godt av å sitte i stolen en dag og se på noe støv, uten å føle seg forpliktet til å tørke det vekk, sier Salvesen.

Er det forskjell på hva du kan gjøre 1. mai i forhold til søndager og andre helligdager i året? Diskuter her!

Sunn fornuft

Leder av ordensseksjonen ved Kristiansand politistasjon, Dag Tallaksen, oppfordrer folk til å bruke sunn fornuft.

— Normalt, sunt bondevett kommer du langt med. Folk må gjerne bruke dagen til litt hagearbeid. Å markere arbeidernes dag er også flott, sier Tallaksen.

Han mener at plenklipping ikke kvalifiserer til «utilbørlig larm», som ifølge loven om helligdagsfred kan straffes med bøter.

— Det viktigste er å snakke med hverandre og ikke om hverandre. Dersom det oppstår en konflikt får de heller gå seint sammen til politiet, sier Tallaksen.

  • Alt som ikke bråker er greit.