Retten fant det bevist at den nå 35 år gamle mannen ved en rekke ganger truet, slo, sparket og tiltvang seg samleie med sin daværende kone. Mannen var som regel beruset da han fikk sine sinneutbrudd. Ifølge offeret ble han i løpet av forholdet stadig mer kontrollerende og kunne gå løs på henne dersom hun for eksempel kom hjem senere enn avtalt. En gang ble hun utsatt for mishandling fordi kjøleskapet var blitt for kaldt, som en følge av at hun ved et uhell var kommet borti termostatbryteren.

Det hele toppet seg 1. april i 2011 da kvinnen kom hjem om ettermiddagen fra en tur på byen. Mannen slo henne først hardt mot hodet med åpen hånd, grep tak i genseren hennes og skjelte henne ut. Da han så spurte om hun ville at han kulle dra, tok han tak i bakbeina på den lille hunden hennes og slo denne hardt gjentatte ganger i gulvet slik at den døde. Han rev deretter i stykker konas pelsjakke og rev løs smykket hun bar rundt halsen. Kvinnen søkte tilflukt hos en nabo, og fikk ringt politiet.

Kristiansand tingrett dømte mannen til ett år og sju måneders fengsel, hvorav sju måneder ble gjort betinget. Det var først og fremst den lange saksbehandlingstiden hos politiet som gjorde at han slapp å sone hele straffen. Det ble tillagt noe vekt at 35-åringen har hatt en vanskelig oppvekst.