De filmene som koster mest, selger best og trekker flest, kommer dessverre også sist til strømmingstjenestene.

IfølgeHuffington Postmå du derfor belage deg på å se årets Oscar-nominerte filmer, som «12 years a slave», «Gravity» eller «Dallas Buyer's Club», andre steder enn på Netflix med det første.

I USA er ingen av årets eller fjorårets nominerte til Årets film å se på Netflix. Kun to filmer som kunne vunnet Oscar i samme kategori i 2012 er angivelig tilgjengelig via strømmingstjenesten. Det samme gjelder 2011. På norske Netflix finner vi derimot «Argo» og «Silver Linings Playbook» fra 2013, men ikke titler som «Lincoln», «Historien om Pi», «Django Unchained», «Zero Dark Thirty» eller «Beasts of the Southern Wild». Ei heller noen av årets nominerte.

Netflix er sisteprioritet

Gangen i dette er at en populær film først kommer på kino, og holdes der så lenge som mulig, før den slippes på Blu-ray/DVD og digitale utleietjenester, som Apple iTunes. Netflix og andre strømmingstjenester kommer sist i rekken, ettersom brukerne betaler en lav sum for å se mye innhold.

— Hollywood har over flere år utarbeidet disse distribusjonsvinduene, for å maksimere hvert siste gram av overskudd fra disse forskjellige eierskapene. Når du eier rettighetene til et åndsverk, har du også et monopol på det, og monopoler virker slik at de begrenser tilbudet og drive prisene og omsetningen opp, forklarer professor Jack Lerner ved University of Southern California overfor Huffington Post.

Med andre ord er det mer aktuelt å selge 2-3 år gamle filmer til tjenester som Netflix, Viaplay, eller HBO Nordic. Filmer som allerede har blitt kvernet gjennom Blu-ray/DVD-mølla.

— Vi fokuserer på å tilby en miks som gleder våre abonnenter, fremfor å være en bred distributør, har talsperson Jenny McCabe fra Netflix uttalt tidligere.

Står og faller på rettigheter

Kommunikasjonsdirektør i Netflix, Joris Evers, hadde følgende forklaring på hvorfor utvalget av filmer og serier på tjenesten hans ser ut som det gjør, i et tidligere intervju med Hardware.no.

— Filmen The Hunger Games er et godt eksempel å vise til. Vi fikk kjøpe rettighetene til å vise den i fire forskjellige regioner, som innebar forhandlinger med fire forskjellige mennesker, og førte til fire forskjellige lanseringsdatoer.

— I Latin-Amerika fikk vi vise filmen kjempetidlig, allerede samtidig som den kom ut på DVD. Dette var fordi rettighetshaverne i den regionen har gitt opp DVD-formatet, på grunn av mye piratkopiering. Lanseringsdatoen i USA ble mye senere, på grunn av krav fra rettighetshaverne der, forklarte Evers.

Les også:

NRK tar opp kampen med Netflix

Er du fornøyd med utvalget i din strømmingstjeneste?