Dårlig sikt var årsaken til de første seks stengningene, mens rasfare stengte veien søndag 1. mars og helt fram til onsdag ettermiddag denne uken.

— Det har vært mye snøfall denne vinteren. Jeg fører dagbok og har siden midten av desember registrert 34 snøfall som krever brøyting. I fjor vinter var det 25 snøfall, sier Fred-Jonny Wikøren i Statens vegvesen, med ansvar for Sirdalskontrakten, til Aftenbladet .

Veien har vært stengt totalt 12 døgn, men teller vi antall dager, er 19 dager berørt av stengt bom så langt denne vinteren.

Til sammenligning har veien vært stengt slik de foregående fire vintersesongene:

2014/2013: 9 stengninger, 24 døgn (to perioder på henholdsvis 7 og 8 døgn)

2013/2012: 6 stengninger, 8 døgn

2012/2011: 6 stengninger, 10 døgn

2011/2010: 14 stenginger, 18 døgn (4 nattestengninger inkludert (Statens vegvesen teller døgn, ikke dager)

To brøytelag

Det er brøytelag på begge sider av fylkesgrensen, Mesta i Rogaland og Risa i Vest-Agder, som i samarbeid med Statens vegvesen avgjør når Hunnedalsveien skal stenges.

Veivesenet er ofte er ute i terrenget, men rent fysisk er det brøytemannskapet som stenger. Vurderingen gjøres etter retningslinjer fra veivesenet.

— Hvilke retningslinjer?

— Det er ikke eksakte mål, men når vinden er 15-20 sekundmeter og snøen er i bevegelse, så stenger vi. Da er sikten dårlig. Er snøen kram og ligger fast, kan vi ha åpent selv om det blåser. Men i år har det vært mye løs snø, sier Wikøren.

Utsatt for vind

Hunnedalen er svært utsatt for vind.

— Dalen ligger direkte i øst-vest retning. Når det blåser vestlig, sørvestlig og nordvestlig, er veien utsatt, sier Wikrøen.

Mads Hompland, regionleder i Risa, tror ikke alltid folk forstår hvor dårlig været kan være i Hunnedalen.

— Det kan være flott på Sinnes og Gilja, men full storm ved Hundevatn, sier Hompland.

Også Linn Skåre i Sirdalsferie understreker at folk ikke må la seg skremme av dårlig vær i Hunnedalen.

— På Sinnes har vi mange løyper der det kan være helt vindstille. Og forholdene er fantastiske nå, vi har enormt med snø, sier hun.

Urimelig kritikk

Aftenbladet får ofte henvendelser fra folk som synes veien stenger i tide og utide. Wikøren i veivesenet synes kritikken er urimelig.

— Brøytemannskapet er erfarent og gjør en god jobb. Og folk blir ikke utestengt fra Sirdal, det finnes omkjøringsvei, sier Wikøren.

Hompland i Risa sier brøytefolka fra tid til annen får kommentarer de gjerne kunne vært foruten.

— Men vi må tenke sikkerhet. Det er ikke kjekt å sitte i brøytebilen med dårlig sikt og samtidig frykte møtende trafikk, sier han.

— Er det vanskelig å avgjøre om veien bør stenges?

— Nei. Det er kurant, sier Hompland.

— Vi er fornøyde med både Mesta og Risa, det er solide folk. Når veien stenger, er det fordi det er en risiko å kjøre, sier Wikøren.

Han sier det oftest er dårlig vær på Vest-Agder-delen som gjør at veien stenges. Men også i Rogaland, ned mot Østabø, kan det være utsatt.

— Hvorfor benyttes ikke kolonnekjøring?

— Det ble prøvd i 93/94, men er ikke hensiktsmessig. Det er for kort avstand og gir ikke gevinst, og det finnes en trygg omkjøringsvei, sier Wikøren.

Skitrekket mye stengt

Daglig leder i Tjørhomfjellet, Anita Buckley, sier stengt skitrekk ofte sammenfaller med stengt Hunnedalsvei.

— Sterk vind fra sør eller nord er mest ugunstig, da kommer vinden fra siden og fører til at stolene begynner å gynge. Da må vi stenge av sikkerhetsmessige årsaker, sier hun.