— Endelig gikk det i boks. Vi har hatt trua hele veien, men det har tatt lang tid. Det har blitt en del grubling og søvnløse netter, sier Elisabeth Roland.

Onsdag fikk hun bekreftet at Fylkesmannen har vedtatt at familiegården i Gumpedalen kan selges uten boplikt. Med det legger hun bak seg en sak som har pågått i over ett år.

I fjor sommer solgte hun familiegården i Gumpedalen mot Finsland for 2,07 millioner kroner. Men, så startet problemene. Roland hadde fått bekreftet at gårdsbruket kunne selges uten boplikt, men etter salget satte lokalpolitikerne i Songdalen foten ned.

Ønsker fastboende

Med Senterpartiet i spissen krevde de at småbrukets nye eiere bosetter seg der permanent innen tre år.

— Fra starten av var vi krystallklare på at de som kjøpte gården ikke ønsket å flytte dit. Jeg var glad for at vi fant noen som vil bruke gården. Om vi skulle fortsette å ha den hadde den bare blitt stående, sier Roland.

- Urimelig

Saken har blitt klaget og anket, men nå har altså Fylkesmannen satt strek: De nye eierne av småbruket slipper boplikt. Med det kan salget av boligen fullbyrdes og Elisabeth Roland rette blikket fremover.

Fylkesmannens begrunnelse for avgjørelsen er at politikernes krav om boplikt er uforholdsmessig tyngende for kjøper.

— Vilkåret om boplikt er etter Fylkesmannens klart urimelig og strider mot konsesjonssøkers formål med ervervet, heter det i vedtaket.

Les også:

— Ikke skuffet

— Vi er ikke overrasket over Fylkesmannen sin konklusjon. Denne saken fikk en skeiv start, og politikerne kom for sent på banen. Vi er ikke skuffet, men flertallet av politikerne i Songdalen er opptatt av bosetting og et aktivt landbruk. Det er bakgrunnen for vår reaksjon i denne saken. Men, det er ikke selvsagt at ting vil bli vurdert på samme måter i lignende saker i fremtiden, sier Ap-leder i Songdalen, Helge Stapnes.

Sammen med Svein Reidar Heivoll (Sp) har han vært forkjemper i ønsket om boplikt på småbruket. De to har også ytret sine synspunkter i leserbrev i media.